Urk pakt de wisselbokaal bij Stoetbakken

Hey wie fietst daar? Vrijdagmorgen 7 uur en Gerrit Kiers is al weer op weg naar het Stoetbakkenterrein. Hij vertelt mij dat alles donderdag weer is opgebouwd en getest. Van toilet tot bierpomp, het staat klaar en werkt. Vandaag nog wat andere zaken regelen en dan zijn ze klaar voor het feest op de vrijdagavond. Hij heeft een belletje gedaan naar de piloot van de luchtballon op zaterdagavond en die heeft goede hoop over het weer. De stoetbakkencommissie heeft de afgelopen periode alles voorbereid en deze 2 dagen zal blijken hoe het gaat. Die voorbereiding start al met de evaluatie van het jaar ervoor en vanaf oktober is er maandelijks overleg.

Feestavond

De hele dag is het weer wat wisselvallig maar vrijdagavond is het heerlijk weer, de tent is eigenlijk te warm en je vraagt je af , is dat wel nodig zo’n grote tent? Een enkeling hapt een kroketje weg en anderen drinken in het zonnetje een eerste biertje of glas wijn. Dan komt Gerrit aanlopen. Fris gewassen, pet op, overall met klompen en een zorgvuldig uit de buutse hangende rode zakdoek. Hij pakt de microfoon en neemt als spreekstalmeester op zijn eigen authentieke wijze de avond even door met ons. We starten met een volleybalwedstrijd Urk vs Darp. De wedstrijd wordt gespeeld met een zeil in plaats van een net en zo is het net net even anders. De teamszijn gewaagd aan elkaar en een extra set moet de beslissing brengen, de winst gaat naar Urk.
Dan gaat het feest naar binnen waar onder begeleiding van muziek van DJ Herrie een tweetal optredens wordt gegeven door de jongste bewoners van Noordbarge. Tal van (groot) ouders filmen het optreden van de dansende jeugd. Je ziet ze glimmen van trots. En het publiek moedigt ze volmondig aan en veel gehoord is de opmerking, er zijn best nog veel kinderen in Noordbarge.
Net als vorig jaar geeft gitarist/zanger Matthijs van der Kaaij een optreden, de jeugd en de ouderen weten het te waarderen.
Inmiddels heeft een “oudere“ onze spreekstalmeester aangesproken en bijna van de sokken gereden met haar rollator. Volgens haar komen de Desperate Housewines niet meer. Maar gelukkig springen dan deze 6 “jonge meiden” verpakt in leuke K3 jurkjes met een flinke bos haar het podium op en zwepen jong en oud op. Onze spreekstalmeester verleidt ze zelfs tot een toegift.
Met het heerlijke weer en met muziek van Justuzz is het goed toeven voor en in de tent. Tussen de drankjes door doet “de Eetkeet” goede zaken. Gerrit heeft inmiddels de rol van bezoeker opgepakt en geniet zichtbaar.

Ontbijt

Hey wie loopt daar? Het is half zeven zaterdag en weer tref ik Gerrit Kiers, hij is in gesprek met de bakker en druk met de scheepsbel om Noordbarge te wekken. Hij is niet de enige, ook het bestuur van Plaatselijk Belang is druk bezig om het gemeenschappelijk ontbijt in de feesttent klaar te zetten. Om 8 uur zijn er al heel wat eters en uiteindelijk genieten een kleine 200 mensen van de vele soorten brood, de gekookte eitjes, het beleg en het drinken. De Drentse bollen op tafel, zelf snijden graag, blijken gewild. Het is een erg gezellig gedoe en velen eten meer dan ze thuis zouden doen want zo samen met je buren hapt het lekker weg. Het is ook duidelijk dat de tent er niet voor niets is, het giet buiten.

Brood bakken

De broodbakkers beginnen al vroeg met het bereiden van het deeg, zodat het kan rijzen om vervolgens in de oven te worden gebakken tot de traditionele Noordbarger stoeten. De eerste stoeten zijn rond 10 uur klaar. Nog heet van het bakken smaken ze extra goed. Onno Ten Nuyl test ze persoonlijk en ze worden goed bevonden. De hele dag door wordt er gebakken, maar ons verkoopteam is niet helemaal tevreden over de verkoop van krente- , tarwe- , en roggestoeten. Eind van de middag gaan de broden in de uitverkoop. Het regenachtig begin van de dag is niet goed gemaakt.

Braderie

Op de waren- en vlooienmarkt is eten, drinken en gereedschap te koop. Ook sieraden en zeepjes. De bruine bonen met spekjes gaan na een langzame start prima. Maar ook hier heeft de markt wat last van de weersomstandigheden in de morgen.

Kinderen

Op het feestterrein naast de tent staan de hele dag grote springkussens, een bungeejump en een soort draaiende hindernisbaan waar de kinderen van Noordbarge en van andere wijken en hun ouders enthousiast gebruik van maken. Ook kunnen de kinderen draaien in de draaimolen en paardrijden in de paardenbak. Echte helden kunnen over de kop met de Looping Bikes. Daar fiets je veilig ingesnoerd tegen elkaar en maak je een volledige draai. Andere jonge helden vermaken zich bij de vuurshow en de freerunner springt over het vuur.

Tweekamp

De tweekamp Darp – Urk staat traditie getrouw ook vandaag op het programma. Er wordt flink gestreden en bij de Looping Bikes wint Urk met meer dan een banddikte. Ook bij het laatste onderdeel zaklopen laat Urk zien hoe je met 4 mensen in een BigBag vooruit kan komen. Goed samen tellen en springen. Ze winnen met overmacht.

Afsluiten

In de inmiddels heerlijke zon en met muziek van stoetbakkenhuisband Eikens en Warta drinkt menig Noordbarger nog een glaasje. Ook wordt het avondeten vaak vervangen door een “patatje met”. De loten voor de ballonvaart zijn inmiddels aan de man gebracht en onder toeziend oog van de notaris beslist het rad van avontuur wie het luchtruim zal gaan verkennen met een luchtballon. Iemand stelt zijn plaats ter beschikking en Gerrit blijkt naast spreekstalmeester een ware veilingmeester. Daniel Latour doet het hoogste bod en zijn dochter samen met lLesley van Eeken, Danella Kruit en Maureen Hake zwaaien Gerrit om half negen die avond uit. Ze bereiken een hoogte van 500 meter en zullen landen in Duitsland tussen Twist en Schoningsdorf.
En ook wordt bekend gemaakt dat Urk na vele jaren eindelijk de tweekamp heeft gewonnen. De wisselbokaal gaat gevuld en met een brede smile over van Darp naar Urk.

Opruimen

Zondagmorgen fiets ik even naar de Brink, daar tref ik Gerrit en andere vrijwilligers alweer. Het is de “day after” ze ruimen de boel op. Morgen gaat de tent weer weg en binnenkort evalueren ze Stoetbakken 2019. Gerrit oogt best wel fit en dat vind ik bijzonder. De voorzitter van de commissie kan tevreden zijn; Stoetbakken 2019 is goed verlopen.

Meer foto’s hier