Romantische cottage-tuin in Noordbarge

Tijdens de Open Tuinendag van Groei en Bloei ontvangen Imke en Sikko Boelema op zaterdag 7 september voor de eerste keer gasten in hun grote tuin. Op zaterdag komen 22 gasten en op zondag het dubbele. We zien een echte liefhebberstuin, een romantische cottage-garden. Vanaf 2012 woont de familie Boelema aan de Oude Zuidbargerstraat. Imke heeft de tuin ontworpen, maar er wordt nog steeds geboetseerd aan de lijnen, de indeling en de beplanting.

Sikko ontvangt de gasten bij de carport en leidt ons rond. “Vroeger stond waar nu ons huis staat, de klompenwinkel van Braam. We hebben dit in 2010 gekocht. Eigenlijk zijn we nog steeds bezig met de aanleg, die is eigenlijk nooit af; in het begin had ik daar wel moeite mee, maar allengs berust ik daarin. De walnoten van de notenboom die je daar ziet werden vroeger gebruikt voor het ‘neutie schieten’ in Noordbarge. Mijn taak is het ruige en groffe werk, het gras maaien en de graskanten. Ik rijd bijna elke week wel met tuinafval naar de vuilstort. Imke is van de aanleg en de planten. Met die warmte kortgeleden hebben we wel moeten sproeien; er zijn zeven waterpunten in de borders.”

We zien een honderd meter lange tuin met een breedte van dertig meter, zeg maar een half voetbalveld. Je kunt zien dat er nog volop gewerkt wordt. Hier en daar liggen nog ijzeren ornamenten languit te rusten, nog wachtend op een definitieve plaats. Op de terrassen en achter in de tuin staan veel planten in potten. Of om nog geplant te worden, of om te ruilen met andere tuinliefhebbers. Bij de achterste tuingrens zien we de glooiing van wat Sikko het eind van de Hondsrug noemt.

In de tuin is een blauw/paarse, een gele en een roze-rode-witte hoek en er staan oude bomen, onder meer een notenboom, appelbomen met eetbare, fris-zure appels en een karakteristieke hazelaar. En een heel hoge en brede eik, die door een hederaplant wordt omarmd. De tuin biedt ook plaats, op bescheiden schaal weliswaar, aan onkruiden en woekeraars als Zevenblad en de inmiddels overal beruchte Japanse Knoop, die wel worden bestreden met hand en tand, maar zonder vergif.
Imke: ”We hebben een afdeling van Groei en Bloei in Emmen, en sinds vijf jaar ben ik voorzitter, wij hebben hier ongeveer 160 leden. Waar mijn tuinliefde is ontstaan? Mijn vader had altijd een volkstuin in Utrecht en mijn oudtante verkocht bloemen uit eigen tuin. Tuinierscursussen heb ik eigenlijk nooit gedaan, wel cursussen voor bloemschikken.

We besteden veel tijd aan de tuin, ik zeker een uur of 4 of 5 per dag en dat vijf dagen per week. Sikko iets minder. In de zomerperiode gaan we niet op vakantie, dat stellen we uit tot het najaar. In de tuin werken vind ik heerlijk, het is veel leuker dan de sportschool. Het is een echte hobby, ik schilder als het ware met bloemen. Soms heb je toevalstreffers, die vlinderstruik bijvoorbeeld is gewoon een zaailing.

Zo langzamerhand ken ik alle planten wel bij naam, ook de Latijnse. De meeste planten krijg ik door te ruilen met andere tuinliefhebbers. Ook koop ik wel planten, soms bij gespecialiseerde kwekerijen, maar ook wel bij tuincentra in de buurt. Van andere tuiniers krijg je ook wel tips, bijvoorbeeld hoe de vijver helder te houden. Iemand adviseerde er een zak kalk in te doen en het helpt, de vijver wordt weer helder.

Mijn favoriete plant is toch wel de roos, bijvoorbeeld de Madame Boll, het leuke daarvan is dat het ook mijn moeders naam is. En ook de Pimpernel, de Sanguisorba, is een mooie plant, kijk daar staat een rode, hier een roze en daarginds een witte. De belangstelling dit weekend is, ondanks de regen, groot. Ik had geen idee wat we zouden kunnen verwachten.”

Meer foto’s hier