Haal je de eerste letter weg, en verander je de eerste d in een t, krijg je ook een naam die de lading van Zuideind dekt. Gek, maar terwijl er in Emmen ook een Noordeind is, ontbreken West- en Oosteind. Wat een mooi en vrij uitzicht heb je hier: het is te hopen dat de inner van de onroerendgoedbelasting dit gratis uitzicht verdisconteert in de aanslag. Degene die de berm aan de overzijde van de straat maait heeft recht op korting op de OZB-aanslag. Een tweetal huizen heeft zelfs een privéventweggetje, ideaal voor stuiterende skelters van kinderen en kleinkinderen, met scootmobielen oefenende senioren en gemondkapte rijschoolhouders die het achteruitrijden willen inslijpen.
Even verder filosoferen: in de ontwikkelingspsychologie is er een theorie over nurture en nature: laat de natuur zijn gang gaan (nature) en grijp al (op)voedend in (nurture). De uitwerking van dit verschil zie je hier in boomspiegels: bij één huis zijn de vlijtige liesjes duidelijk gevoed, bewaterd en bemest terwijl bij de buren de natuur zijn gang maar moet gaan. Het verschil is duidelijk.
Zuideind is om nog een reden een speciale weg: er zijn maar liefst vier escapemogelijkheden voor hen die het allemaal teveel wordt: de Nieuw-Amsterdamsestraat, de Huizingsbrinkweg en de Ermerweg. En dan nog een vluchtroute via een wandelpaadje richting Bargeres, ideaal dus voor mensen met een claustrofobische aanleg.
Vooral in de zomer is het hier prachtig en mooi: fiere eiken bieden verkoeling tegen de ongenadig brandende zon, aan de overzijde beginnen de mooiste boswandelroutes en vaak heb je het zicht op goudgele korenaren, voederbieten of exotische maisplanten. Noordbargers voelen zich hier even thuis en op hun gemak als eekhoorntjes, verdwaalde bunzingkinderen, reeën en groepjes spelende steenmartertjes op zoek naar gaten in spouwmuren of beschutting en verschaald drinkwater biedende dakgoten.