Zangkoor Noordbarge

Het is de warmste februaridag ooit gemeten en als je op de fiets de school nadert zie je van afstand het koor al repeteren. De school, AOC Terra aan de Noordbargerstraat, zit middenin een verhuizing. Terwijl de ICT-mannen door de school rennen om de schoolcomputers werkend te krijgen, repeteert het Noordbarger koor onverstoorbaar door. ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘Sneeuwwitte vredesduif’ klinken tweestemmig door de kantine. Annie Kreeft en Henk van Os begeleiden het koor op accordeon.

Enthousiasme en gezelligheid

Mevr. Oosterling – Boer is geblesseerd en zit aan de tafel waar muziekbladen liggen uitgestald. “Na veertig jaar in Noordbarge gewoond te hebben woon ik nu in het centrum van Emmen. Vanaf het begin ben ik bij het koor geweest. Eigenlijk vind ik alle muziek even mooi. Iedereen is altijd enthousiast en het is heel gezellig, de pauzes zijn ook belangrijk hoor. Op drie april hebben we een optreden in Odoorn en daar zijn we druk voor aan het oefenen.”

Muzikaal leider Van Os

Tijdens de repetitie stelt een koorlid voor het refrein van het pas gezongen nummer nog een keer te herhalen. Muzikaal leider Van Os, afkomstig uit Klazienaveen, luistert met aandacht en stemt ermee in. Sinds ongeveer acht jaar begeleidt Henk van Os het koor, en met plezier. Van Os haalde na het diploma conservatorium nog vijf onderwijsbevoegdheden en hij is werkzaam in het voortgezet onderwijs. Hij speelt accordeon en arrangeert muziek. Gevraagd naar zijn favoriete koornummer, zegt hij ‘My lord, what a morning.’

Optredens in Odoorn en Klazienaveen

Het koor telt 35 leden en repeteert op dinsdagavond van 19.30 – 21.00 uur van half september tot half april. De repertoirelijst telt maar liefst zeventig nummers, voornamelijk Nederlandstalig, maar er zijn ook Engelse, Duitse en enkele Spaanse nummers. Voorzitter Jan Meringa: “In de afgelopen periode zijn er wat meer mannen bij gekomen. We mogen beslist niet klagen wat het ledenaantal betreft. Er wordt druk gerepeteerd voor optredens in verpleeg- en verzorgingshuis De Weegbree in Klazienaveen en woonzorgcentrum Paasbergen in Odoorn.”

Opgericht na zeskampwedstrijd

Iets over de geschiedenis. Jan Uneken en Lientje Weggemans vertellen: “Het koor werd ooit opgericht na een zeskampopdracht bij het stoetbakkenfeest. Er moest een lied gezongen worden op een bekende melodie. De tekst moesten we zelf maken. Samen met Hennie Jeuring hebben we toen via briefjes een oproep gedaan. Er meldden zich maar liefst vijftig mensen aan. De eerste dirigent was Jitse Veninga.” Via Uneken, die conciërge was op de lagere landbouwschool, werd een repetitieruimte in de school geregeld.

Het bestuur van het koor bestaat uit Jan Meringa (voorzitter en penningmeester), Lientje Weggemans en Aukje van Delden. De contributie bedraagt € 8,50 per maand.

Meer foto’s hier