Wintergerst Noordbarge van het veld
De Noordbarger akkerbouwmaatschap Nijhoff heeft zijn perceel aan het Zuideind bebouwd met zogenaamde wintergerst afgelopen maandag 25 juni geoogst. Dit laten zij doen door de Coöperatieve werktuigenvereniging “Emmen & Omstreken” (CWV uit Westenesch), omdat deze de beschikking heeft over een grote combine. Nijhoff verkiest inschakeling van CWV voor het combinen omdat de aanschaf van een combine een behoorlijke investering vergt. Met behulp van de geweldig toegeruste machine was de oogstklus in een dagdeel geklaard. Het weer was ook prima om te combinen! Over het weer gesproken. Geniet menigeen van het prachtige zomerweer de afgelopen weken, voor de boeren valt het door de droogte niet altijd mee. Nijhoff kon dan weliswaar tevreden zijn met de kwaliteit van de oogst van de wintergerst, de opbrengst in tonnages was wel beduidend lager.
In de fotoreportage de combine van CWV druk in actie het veld aan het Zuideind te combinen.
wintergerst
Wintergerst wordt gezaaid vanaf half september tot uiterlijk half oktober (Nijhoff had het gezaaid in oktober vorig jaar). Het heeft een langer groeiseizoen nodig dan zomergerst en heeft voor de vorming van de aar een vernalisatieperiode nodig. Een vernalisatieperiode is een tijd van ‘koude’ die de aarvorming in gang zet. Wintergerst kan dus tegen een winter! De meeste wintergerst wordt geteeld in Zuid-Limburg, op de noordelijke klei en in Zeeland. Wintergerst wordt in Nederland hoofdzakelijk geteeld als voergerst. Daarnaast is er nog een klein areaal winterbrouwgerst.
grondstof voor bier
Wat er met geoogste wintergerst van het veld aan het Zuideind gaat gebeuren? Het is naar Agrifirm gebracht waar het in depot gaat. De uiteindelijke eindbestemming van de oogst is de brouwerij Holland Malt, locatie Eemshaven. Het was dus winterbrouwgerst voor de productie van mout, een grondstof voor bier, wat Nijhoff op zijn veld had staan.
vroeger
Vroeger was het oogsten wat met een zeis gebeurde wel een heel andere belasting! Anders dan elders op de zandgronden werd – met name in Drenthe – met de zeis de oogst van graan gedaan. Een zeis bestaat uit een lang, iets gebogen, spits toelopend, plat mes met een lange steel of boom die er haaks aan is bevestigd. Aan de steel zitten twee dwars geplaatste handvatten. Met een zeis wordt trekkend in licht gebogen houding gemaaid. Onder de steel zit bij het maaien van gras vaak een rond gebogen ijzer, dat het gemaaide gewas op een zwad legt. Bij het maaien van graan (gerst) zijn lange houten stokken ongeveer evenwijdig aan het blad bevestigd.