Werk in uitvoering: nieuwe vlonder

Het hout van de oude vissteiger was verrot. Er lagen planken los en scheuren en gaten veroorzaakten problemen voor vissers en mensen die in een romantische bui even aan het water willen zitten. Tussen de gemeente en Plaatselijk belang werd overlegd met een nieuwe vlonder als resultaat.

De uitvoering is in handen van de EMCO-groep. Drie mannen, Mienus van Ginkel, Frans Wolken en Jaap Moesker fixen de klus in een week of twee. Het oude materiaal wordt afgevoerd en er worden palen aangebracht waarop de nieuwe planken worden gemonteerd. De palen gaan maar liefst twee meter diep de grond in. De nieuwe palen, balken en planken zijn gemaakt van gerecyclede autobanden, die, zo verklaren de mannen eendrachtig, een leven lang meegaan. Ze hebben ervaring, want een soortgelijke vlonder is al in Westenesch aangelegd.

Mienus van Ginkel: “Het boren van de gaten was een hele klus. Er zat veel puin en grind in de grond en dat maakte het werk lastig. De palen in het kanaal worden erin gespoten. Met een lans wordt water langs de paal gespoten en dan zinkt de paal de grond in. De drie palen kostten zeker een dag werk. De palen op de wal zijn erin geboord. Een kraan voorzien van een boor met een diameter van 30 centimeter maakte de gaten. Later worden de palen met water en zand dichtgeslempt.”
Frans en Jaap vullen aan: “Het formaat van de vlonder is ongeveer gelijk aan de oude, zo’n vier bij acht meter. De nieuwe liggers zijn versterkt met staal, dat voorkomt doorbuigen. Wij krijgen de opdracht van de gemeente en met de tekening in de hand gaan we aan de slag. Kleine wijzigingen zijn dan altijd mogelijk. Aan de waterkant is het hek verlaagd zodat ook rolstoelers gemakkelijk een hengel kunnen uitgooien.”

Terwijl we in de keet zitten te praten komt er een hondje binnen. Even later komt zijn baasje hem roepen. Passanten vinden het een bijzonder mooi project. Frans: “De wandelaars zijn allemaal erg positief. Er worden grappen gemaakt over zomer- en winterbanden en wij kunnen vertellen hoe het wordt. Uiteraard wordt er ook gepraat over het risico van hangjongeren. Maar als je je daar door laat leiden kan er niets meer. Binnenkort gaan we aan de slag met de Siebrandsbrug, die wordt ook helemaal voorzien van dit materiaal.”