Wensen voor bebouwing terrein AOC Terra

De kogel is door de kerk, het AOC Terra-terrein is verkocht aan projectontwikkelaar BEGOM in Zwolle die samen met de in Emmen bekende Peter van Dijk het gebied gaat ‘ontwikkelen’. Grote vraag is nu wat er gaat komen. Er zullen ongetwijfeld al vergevorderde plannen zijn, maar het is leuk om eens te horen wat Noordbargers graag gebouwd zouden willen zien op deze locatie. We maken een belrondje. Het valt op dat veel mensen in Noordbarge er wel iets over willen zeggen, maar niet met hun naam erbij.

Het verkochte perceel

Samenvattend horen we de volgende dingen: 

  • Een knarrenhof, dat wil zeggen woningen in allerlei soorten en maten, koop en huur, dicht bij elkaar die bestemd zijn voor ouderen. Het idee daarachter is dat men elkaar kan bijstaan als er hulp nodig is. Je ziet steeds meer van dit soort hofjes ontstaan tegenwoordig.
  • Een villawijkje. Noordbarge is een prachtlocatie voor mooie huizen, vooral als ze passend zijn in en opgaan in de omgeving.
  • Een open gebied. Van oudsher is Noordbarge een eslandschap waarbij de open en ongebouwde ruimte belangrijker is dan de gebouwde. Geen golfterreintuinen maar loofbomen op ruime erven met wilde lupines en vingerhoedskruid die gescheiden worden door ruw geknipte meidoornheggen. Eerder duizendblad dan bamboe, en oude laagstamfruitbomen in plaats van laurierstruiken en coniferen. Een aangelegd hunebed met in de buurt gevonden stenen zou hier prima bij passen.
  • Een interactief sportgebied met sportterreintjes van velerlei soort: volleybalterreinen naast voetbalveldjes en pannakooien, tennisvelden, squashbanen, enz.
  • Huizen in verschillende prijsklassen en daarbij vooral aandacht voor kleine woonvormen voor jongeren, single-huishoudens en begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Een dorpscafé, gerund door bewoners zou mooi zijn.
  • Tiny houses met de nadruk op een zo groot mogelijke verscheidenheid in (moderne) architectuur. In Noordbarge overheersen de puntdaken, soms zelfs rietgedekt en daarnaast zou een gebied met verrassende, moderne architectuur niet misstaan.