Van onze speciale verslaggever Jan P. de Vin.
Als kind verheugde ik mij altijd op Pasen. M’n moeder had van wat restjes garen een gekleurd netje gehaakt dat werd gevuld met walnoten, hazelnoten en ‘sukereigies’. Je liep er de gehele dag mee om je nek. En bij de broodmaaltijd kwamen dan eieren die we geverfd hadden op tafel in een mand. Iedereen mocht er een uitpakken en dan ‘eigietikken’, kijken wie dat het langste volhield. Man, wat was dat spannend. Vader had in de tuin wat eieren verstopt tussen de bessenstruiken, het was nog een hele klus om ze te vinden.
De zaterdag voor palmpasen was het de keuring van ‘haantie op een stokkie’ op het schoolplein. We waren thuis al een paar dagen bezig geweest met het versieren van een dennentak, een paar touwtjes gespannen en daar hingen hier en daar wat eitjes aan en in de top een ‘stoethaantie’. Een beetje stro erin gestopt als vogelnestje en dat was het dan wel. Het stelde niet zoveel voor, m’n moeder zei: “We besteden er niet al te veel werk aan, want een prijs winnen doen we toch niet.” We meldden ons op de afgesproken tijd op het schoolplein en daar zagen we de kinderen ‘oet ’t darp’ met de meest fraai opgemaakte kunstwerken die zo groot en zwaar waren dat de kinderen ze zelf niet konden tillen, moe liep ermee voorop.
Deze ouders waren veelal lid van ’t Aol Volk en die wisten precies hoe zoiets gemaakt moest worden. En dan het grote moment: de keuring. Een bejaarde dame, stijfgekleed en een strenge blik in de ogen, dat je van schrik achter je dennentak wegkroop, liep de rij af. Ze bleef bij mij staan en keek naar boven naar mijn versierde tak en schudde meewarig het hoofd. Het ‘stoethaantie’ boven op mijn tak was inmiddels het hoofd al kwijt en de staart was ook nergens meer te vinden, er hingen maar een paar eitjes meer aan en dat was het dan wel, dus weer geen prijs. En dan tweede paasdag ‘neutienschieten’ om een paar losse centen dik en dun was niet van de lucht .
Het waren mooie dagen als kind op Noordbarge met Pasen. En dan nog een advies voor het maken van een ‘haantie op een stokkie’: laat de kinderen het vooral zelf doen.
Blijf op de hoogte van nieuw geplaatste berichten op deze site. Schrijf u in voor de e-mailservice