Voortgang Stadsboerderij ’t Nije Hoff (2)

Vorig jaar september startte de bouw van de stadsboerderij en ik verheugde mij erop om ouderwetse griesmeelpudding te maken van verse volle melk.  De verwachting was dat rond de zomer de bouw zou zijn voltooid. Tijd om poolshoogte te nemen.    

Met Rick en Gert-Jan Nijhoff spreek ik af op “de bouw”. Dus niet op “de boerderij met theeschenkerij”, dat lijkt nog niet op melk voor mijn pudding! 

Op de bouwplaats aangekomen zie ik wel een imposante boerderij met mooie oprit in het groen maar ik zie ook dat nog volop wordt gebouwd.  Onze Noordbarger boeren vertellen hoe ze volop bezig zijn om de bouw te voltooien.  Gert-Jan is dagelijks bezig samen met timmerlieden van bouwbedrijf Geugies en Rick springt na zijn werk en op zaterdag bij.  Dat is nodig omdat bouwbedrijf Houtman tijdens de bouw failliet ging. Gelukkig voor hen was een groot deel van de ruwbouw en kelders al gerealiseerd en kunnen ze samen met andere partijen verder bouwen. 

De passie is zeker niet weg en vol trots leiden de mannen mij rond. De theeschenkerij maken ze eerdaags wind- en waterdicht. Nu al is te zien dat het een mooie ruimte wordt waar naast thee en koffie ook de boerenproducten te koop zijn.  

De melk wordt net als vroeger ter plekke verwerkt tot kaas en andere zuivelproducten. De spoelkeuken en kaasmakerij met twee pekelbaden is in ruwbouw klaar. De koeien verblijven straks in een moderne stal met een speciale comfortabele en milieuvriendelijke vloer terwijl boven hen op het dak sedem groeit. Dat sedum moet nog wel worden aangebracht.  

De koeien zijn van het ras Jersey, een wat kleinere maar een efficiënte koe waar het gaat om omzetting van gras en ander ruwvoer naar melk. Beide koeien die vorig jaar nog aan de Huizingsbrinkweg liepen zijn inmiddels drachtig. De groei van de veestapel kan beginnen zou je denken want de stal is gebouwd voor 60 koeien plus jongvee. Dat gaat zo heel snel niet vertelt Rick.

 “We hebben nu een vergunning maar we hebben ook steeds te maken met stikstofregels. En afhankelijk van dat proces zullen we eerst opschalen naar 25 à 30 koeien”. De vergunning verkrijgen was niet eenvoudig maar uiteindelijk heeft de Raad van State de knoop doorgehakt en in hun voordeel besloten.  Komt er ook een stier? Nee, dat gaat tegenwoordig via KI maar er loopt wel een Hereford os rond (een gecastreerde stier dus). Vanwege corona is het wat later starten van de theeschenkerij niet zo heel erg, immers er zijn nogal wat beperkingen door de anderhalvemetermaatregel.

Tijdens het drinken van een kop koffie, coronaproof aan een grote picknick tafel in het midden van de stal, nemen de mannen mij mee in het bouwproces. Ik leer over windbreekgaas, vogelnetten en emissiebeperkende stalvloeren. Uit alles blijkt dat overal over is nagedacht maar ook blijkt dat de mannen gaan voor kwaliteit. De prachtige gebakken stenen uit de ventweg langs de Ermerweg passen mooi in deze omgeving. 

Maar hoe zit het nu met mijn verse melk?  “Tja, het gaat nu niet meer zo snel als toen de stallenbouwer er soms een grote ploeg bouwvakkers had rondlopen. Soms zijn we ook afhankelijk van de planning van andere aannemers en we willen het ook goed hebben. We hopen dit jaar de bouw af te ronden en  in het voorjaar 2021 open te gaan voor publiek”. Ik spreek af met de mannen dat ik  graag eind van het jaar maar zeker voor de opening nog een keer kom kijken. Wordt vervolgd.