Vier de vrijheid, de vlag uit op 10 april

Op 10 april 1945 werd Noordbarge door de Eerste Poolse Pantserdivisie verlost van de Duitse bezetter. Na een aantal korte en hevige gevechten die dag vertrokken de Duitsers tegen 7 uur en was de bevrijding een feit. Sinds 1988 wordt de bevrijding in Emmen herdacht. Vanaf 2006 vindt de herdenking plaats in Noordbarge, op de brink bij het monument aan de Middenstraat. In april was in het kader van 75 jaar vrijheid een grootse herdenking gepland.   

Dit jaar leveren we echter een strijd met een vijand die we niet eens kunnen zien. Het Covid-19 virus, oftewel corona, zorgt dat het normale leven niet kan plaatsvinden. Bijeenkomsten met meer mensen zijn niet meer wenselijk en ook verboden. Tot nu toe is in onze regio het aantal slachtoffers nog beperkt gebleven maar is de schade op economisch vlak al groot.  

Toch kunnen we ook in Noordbarge 75 jaar bevrijding samen vieren en laten zien dat we samen staan voor onze samenleving, onze vrijheid en gezondheid. Daarom roepen we iedereen op om komende vrijdag de Nederlandse vlag uit te steken. Daarmee kunnen we laten zien dat we samen toch onze vrijheid vieren. 

Namens de websiteredactie en het bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge