Tuincentrum Noordbarge

Het maakt nogal een verschil of je eind november tuincentrum Noordbarge bezoekt of in mei. In de winterperiode is de kleurenpracht geconcentreerd in de winkelruimte: kerststerren en cyclamen in alle tinten rood en orchideeën in elke kleur. Als je aankomt word je vriendelijk begroet door rustgevend geknor van Liesje en Sofietje die in het licht van een kerstboom eikels zoeken. Na Sinterklaas is er een kerststal ingericht met ezels, (Wallische) geiten en een kribbe.

Van Soest naar Noordbarge

Enthousiast vertelt eigenaar Robert Schalkx over het bedrijf. Hij runt het samen met zijn partner Gerda en zijn ouders Fons en Coby, zwager Jeen en Matthijs. “In 1975 kwamen mijn ouders en ik uit Soest naar Noordbarge. Mijn vader was hovenier en wilde voor zichzelf beginnen. Als vierjarige kwam ik dus in Drenthe te wonen. We hebben nooit spijt gehad van de verhuizing. Ons bedrijf is echt gericht op groen. We verkopen planten, potgrond, mest en handgereedschap. Gerda is verantwoordelijk voor de binnendienst en ik voor de buitenboel. Daarnaast doen we veel in tuinaanleg en onderhoud.”

Passend en deskundig adviseren

In de koude kas vinden we de beestenboel: konijnen, kippen en duiven. Verderop staan de buitenplanten in stellingkasten, beschermd tegen de winterkou. “Potplanten houden water vast en als je ze buiten laat staan bevriest de boel. Waar we goed in zijn? De klanten deskundig adviseren. We kennen onze producten door en door, als het moet ook met de Latijnse namen. Ook kennen we veel van onze klanten. Soms komt een klant met een takje en een vraag over de plantensoort. Dan een passend advies geven, dat is leuk werk. Je kunt wel zeggen dat de tuin mijn hobby is. We hebben veel vaste klanten en in de kerstperiode komen die geregeld langs, met kinderen en kleinkinderen. De kerststal is echt een traditie geworden. Onze klanten komen niet alleen uit Emmen, we hebben ze ook uit Borger, Coevorden, Sleen, enzovoort.” 

De groenmarkt trekt weer wat aan

Het tuinbedrijf ligt mooi aan de rand van Noordbarge. De ontwikkelingen rond het verkeer over de Ermerweg zijn nauwkeurig gevolgd. “Zoals de verkeerssituatie nu is vinden we het prima. Het instellen van een verkeerscommissie was een goed idee. Alle partijen, de gemeente, Plaatselijk Belang en de aanliggende straten waren daarin vertegenwoordigd. Goed communiceren en met elkaar overleggen is belangrijk. We hebben hier een mooie plek. Ons terrein is zo’n twee hectare groot en voor ons groot genoeg, we hoeven niet groter te groeien. De groenmarkt trekt weer wat aan merken wij, nu de huizenmarkt verbetert en er weer meer wordt gebouwd en verbouwd.”

Kerstbomen uit Drenthe

Rondlopend door de winkel vallen de knallende en in elkaar overlopende bloemenkleuren op. De planten zijn prachtig uitgestald met hier en daar kerstversieringen. “Ja, rood is wel echt een kleur die bij de kersttijd past. We zoeken de planten zelf uit. We rijden naar Aalsmeer en naar Eelde en dan kijken we rond en wijzen de partijen planten die we gaan inkopen aan. Met onze ervaring weten we precies wat de klanten verlangen en vooral met bloeiende planten is dat erg belangrijk. Of ik me al een echte Drent voel? Hahaha, ik versta alles maar ik praat het niet. Daniël Lohues, schreef er laatste een mooie column over. Ik voel me sterk verwant met de Drenten. Wij schreeuwen niets van de daken, we voelen ons hier erg thuis. De band met Drenthe blijkt uit het feit dat we kerstbomen verkopen die in Drenthe zijn geteeld. Ze komen of uit eigen kweek of uit Midden-Drenthe.”

Kerststal

We snuiven nog even de bloemen- en plantengeuren op en wandelen langs de uitgestalde waar. Achterin de koude kas vinden we de kerststal, te zien vanaf zes december. Het kerstkind ligt in de kribbe met naast zich zijn ouders Maria en Jozef. Wat kleinvee scharrelt er tevreden omheen. We filosoferen nog even hardop over de kansen van een projectkoor dat kerstliederen zingt bij de kerststal. Uw verslaggever is de eerste die zich voor zo’n projectje aanmeldt……

Bekijk meer foto’s hier