‘Toekomstdenken’, Drentse kunstenaars in De Fabriek

Maar liefst 117 kunstwerken van 83 kunstenaars zijn te zien in het CBK Emmen van half februari t/m eind maart. De expositie heet ‘toekomstdenken’. De uitnodigingskaart toont een foto van een speeltoestel in avondlicht, alsof de organisatie de toekomst van de aan te leggen speelterreintjes in Noordbarge wil verbeelden. 

De opening is een drukke bedoening met zeker 150 bezoekers. De variatie in kunstwerken is enorm. De meeste werken kunnen de toets der kritiek weerstaan. Het kunstproject, eigenlijk is het een talentontwikkelingsprogramma, heeft een wedstrijdelement. Toeschouwers wordt de gelegenheid geboden hun voorkeur uit te spreken voor een kunstwerk. De winnaar mag meedoen aan een masterclasstraject. Vijf zogenaamde boegbeelden spreken ook hun voorkeur uit. Op deze wijze worden acht bijzondere werken uitgekozen. De masterclasses worden aangeboden van april tot december. Op deze manier krijgen de kunstenaars de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Op 29 maart wordt bekend gemaakt welke kunstenaars mee mogen doen aan de masterclasses.

Maria Berkhout houdt een openingstoespraak, die ze begint met een gedicht van de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Kroch. Berkhout gaat in op alle mogelijke invullingen van het begrip toekomstdenken. Voorafgaand aan deze expositie werden de kunstenaars bijgeschoold met inspiratiedagen en verdiepingsdagen. In Hengelo is tegelijkertijd een expositie met werk van Overijsselse kunstenaars.

We zien uitgesproken somber ogende kunstwerken, maar ook fris en vrolijk werk in felle kleurstellingen. Abstracte doeken naast herkenbare, realistische. Eenvoudig gepenseelde of simpele werken naast ingenieuze installaties. Er zijn schilderijen, foto’s, beelden, technische installaties, en veel meer. De kunst in het CBK doet waar het voor bedoeld is: nadenken over wat je ziet en nadenken over de wereld om je heen. Een bezoek meer dan waard.