Tentoonstelling CBK Emmen

Tentoonstelling van Ruud Venekamp in het CBK Emmen op zaterdag 23 juni 2018

Voor meer foto’s CBK Emmen klik hier

De Fabriek bij de brug kent iedereen. De schoorsteen staat er fier naast te pronken. Loop je het terrein op dan zie je vanzelf de deur naar het CBK Emmen, Emmens Centrum voor Beeldende Kunst. Vandaag komen er ongeveer vijftig personen af op de opening van de tentoonstelling van Ruud Venekamp. Prof. Dr. Rosemarie Buikema houdt er een toespraakje bij. We zien olieverf op doeken, sommige klein, sommige groot. De prijzen variëren van € 460,- tot € 4.600,- In het begeleidend schrijven staat dat de betekenis van het werk wordt ingeleverd voor de verf, het doek, de vorm en de geur. We zien kleurrijke doeken, enkele met vaag herkenbare boom- of plantvormen, die aan de tropen doen denken. Soms zie je roze tinten onder de bovenste laag verf uitkomen. Veel werk is voorzien van een zwart contrastlijntje aan de rand van het doek.

vrolijk

Tentoonstellingsmaker Joost Slijpen van het CBK Emmen noemt het een vrolijke tentoonstelling. De fikse ruimte (we staan in de benedenzaal) vraagt, zegt Slijpen, om groot of veel werk. Dan de prof. Zij betoogt dat het eigenlijk niet gaat om wat de oppervlakte van het schilderij toont maar om wat erachter zit. Ze maakt een uitstapje naar de psychologie en zelfs Freud komt voorbij. Kunst raakt vaak een snaar bij de kijker. Dat is iets wat je kan ontroeren, iets wat nog verborgen is, waar je misschien niet altijd contact mee hebt. Buikema besluit na vijf minuten met het voordragen van een gedicht van Bernhard.

Tynaarlo

In de bovenzaal wordt werk getoond van zeventien kunstenaars uit Tynaarlo en omstreken. Ik zie allerlei kunstsoorten: abstract werk, fotografie, keramiek, figuratief werk, en meer.