’t Nije Hoff

Zaterdag 11 augustus, Nieuw-Amsterdamsestraat bij de volkstuinen. Ongeveer dertig mensen staan rondom een platte kar waarop schetsen en moodboards staan van het nieuwe boerderijproject ’t Nije Hoff van de gebroeders Gert-Jan en Rick Nijhoff.

Duurzaam en groen

Het is, vermeldt de folder, tegelijk een hightech, lokaal gebonden, kleinschalig, duurzaam en groen melkveebedrijf. Koeien in een natuurlijke omgeving én midden in de samenleving. Veel bezoekers zijn onder de indruk van de plannen. Bijna iedereen vindt de tekeningen prachtig. Op de moodboards zie ik een glooiend, met gras bedekt boerderijdak. Het lijkt wel alsof het naadloos in de omgeving overgaat. Er komt ruimte voor een parkeerterrein voor twintig auto’s en een weiland met koeien en jongvee.

Het bedrijf krijgt een educatieve functie. Gert-Jan en Rick willen schoolklassen, toeristen en andere belangstellenden laten zien hoe een boerenbedrijf werkt. De bedoeling is dat bezoekers straks kunnen zien hoe melk en vla geproduceerd worden. Even meekijken met de melkende boer, leren hoe de levenscyclus van een koe eruitziet, hoe gedroogde koemest tot stand komt.

Er is uitgebreid nagedacht over de effecten op het milieu. Het wordt dan wel niet een biologische boerderij, maar wel een diervriendelijke met toepassing van groene technieken. Er worden nieuwe technologieën toegepast op het gebied van mestverwerking en zuivelproductie. Rick Nijhoff: “We nemen de dubbele afstand in acht van wat wordt geëist. Op deze manier is de kans op overlast minimaal.”

Kans voor wijken

Het bijzondere van deze boerderij is de nabijheid van zo’n 15.000 buren in de wijken Bargeres, Waanderveld en Delftlanden en iets verder, Noordbarge. Zo’n kans krijgt niet elke wijk. Bijna alle kinderen zijn gek op boerderijen, op de dieren, de geuren en op de activiteiten. Ik spreek bewoners uit Bargeres die nu al toezeggen straks melk te komen kopen. Een mevrouw: “Mijn zoon heeft het syndroom van Down; en hij is gek op koeien. Wat zal hij het straks leuk krijgen met deze boerderij. En dat zo lekker dichtbij.”

Er zijn veel enthousiaste buurtbewoners afgekomen op de voorlichting. Bijvoorbeeld dhr. Barkhof die aan het Waanderveld woont: “Prachtig, dit plan zorgt straks voor wat gewenste reuring in dit deel van Emmen. Wat is het goed afgestemd op de omgeving. Wat extra auto’s, ach, kijk eens naar die twintig auto’s bij de volkstuinen. En wat een goede voorlichting!” Een meneer noemt nog een voordeel: “Ik heb sterk het idee dat deze ontwikkeling een stimulans is voor de huizenprijzen in de wijken Bargeres en Delftlanden.”

Ik probeer ook iemand te spreken die wat terughoudender is. Dhr. Nicolai uit Emmermeer: “De kans dat de omgeving wordt aangetast is groot. Houtwallen kunnen niet tegen koemest. De gemeente Emmen moet zorgvuldig omgaan met ecologisch kwetsbare gebieden.”

Een prima plan, maar

Aan de andere kant van de platte kar zie ik een groepje senioren staan. Ernstige gezichten. Als ik me namens de website Noordbarge voorstel, wil niemand zijn naam noemen. Twee kijken wel heel erg serieus en willen niets zeggen. Een derde meneer, wonend in Bargeres, zegt: “Een prima plan, maar niet zo dicht naast een woonwijk. Verder naar het zuiden was beter geweest.”

De broers Nijhoff hebben het zo druk met uitleg geven dat ze helemaal niet toekomen aan de picknickmand met koffiekannen en de grootverpakkingen met blikjes fris. De plaatselijke warme bakker brengt een lekkere taart.