Straat in beeld – Oude Zuidbargerstraat

In het echt door de Oude Zuidbargerstraat fietsen is natuurlijk het leukst. Maar er zijn nog twee manieren die aanbevelenswaardig zijn: virtueel via Google Maps en met je ogen dicht en dan in gedachten door de historie van, pak ‘m beet, tachtig jaar geleden.

Je zou kunnen zeggen dat de Oude Zuidbargerstraat het visitekaartje is van Noordbarge, tenminste als je vanaf Emmen Noordbarge binnenkomt. Verplaats je eens in nieuwkomers, wat zien zij voorbij de Noordbargerstraat? Een smalle klinkerstraat, een immense taartpunt gras met bomen. Dit soort snippergroene driehoeken heten in Drenthe een brink. Veel brinken werden dorpspleinen maar in Noordbarge niet, daar bleven de zeven brinken bedekt met gras waarop fiere eiken.

Een paar nieuwe huizen, verbouwde boerderijen, een tot woonhuis omgetoverd winkelpand en dan nog een unicum: er staat een woonhuis met een plat dak. Het is een witte bungalow, een huis dat zich niets aantrekt van de puntdakenoverheersing in Noordbarge. Het is natuurlijk een smaakkwestie, maar zo’n uniek pand dat getuigt van autonomie, trots en lak aan de rest heeft bij onafhankelijke geesten een streepje voor.

Meestal leidt een weg met een dorpsnaam erin naar dat genoemde dorp. Maar hoe zit dat met de Oude Zuidbargerstraat? Deze weg leidde vroeger naar Zuidbarge. Nu loopt de straat, als een trechter, of als een verleidelijk vrouwelijk bovenbeen naar een dunne houten poot, uit op een smal fietspad richting Bargeres. De Oude Zuidbargerstraat wordt doorsneden door het Groene Loo en als je de straat doorfietst op Google Maps, dan zie je een paar knikjes in de weg.

De straat ademt een zekere mix van grandeur en trottoirloze dorpsheid. ’s Zomers waan je je in een kasteelpark met de boomtoppen als een groen gewelf en ’s winters blijft de maagdelijke witheid extra lang liggen omdat de straat niet in de strooiroute is opgenomen. Het is alsof Monopoly met Dorpsstraat en Brink niet Assen of Dwingeloo maar Noordbarge voor ogen heeft gehad: doe je ogen dicht en zie tollende kinderen op straat spelen, hondenkarren, melkbussen en een boer die met de meid de hooimijt in duikt……

Meer foto’s hier

3 gedachten over “Straat in beeld – Oude Zuidbargerstraat”

  1. Er wordt hier met respect gesproken over onze groene brinken, dank daarvoor.
    Dat het zo moge blijven en zorg er als echte Noordbargers voor dat deze brinken niet worden
    worden ontsiert door nutteloze speelplaatsen waar geen enkele behoefte aan is.

    Jan P de Vin

Reacties zijn gesloten.