Straat in Beeld – Middenstraat

Met een haviksoog of vanuit een drone bekeken vertoont de Middenstraat een vreemde knik. Aan de Middenstraat staan zeven huizen, haast evenveel als brinkjes. Maar liefst vijf brinken of brinkjes raken aan de Middenstraat, waaronder de belangrijkste, de stoetbakkersbrink. Vanaf de Middenstraat zijn Noordbarges meest markante punten goed te zien. We zien het eenvoudige bevrijdingsmonument, de artistieke Zuil van Noordbarge, de landelijke stoetbakkersoven die door nieuwkomers voor een kinderspeelhuisje wordt aangezien. 

Vroeger waren brinken ontmoetingsplaatsen voor de dorpsbewoners. Kinderen speelden en ravotten er, pubers leerden er roken, vrouwen bespraken de kracht van Crack Free en mannen deden er op de jaarmarkt een gooi naar elkaars vrouw, zodat er ’s avonds ook nog lekker een robbertje gevochten kon worden.

Wat opvalt is de ruimte en weidsheid. Groen is er zoals de creationisten Van Gogh, God en de Toyisten groen hadden bedoeld. Soms felgroen, dan weer zacht, afhankelijk van de weersgesteldheid of het seizoen aflopend naar geel, bruin of grijs. Hoewel de naam doet veronderstellen dat de Middenstraat door het midden van Noordbarge loopt is dat geenszins het geval. Zou dat met de ontwikkelingen door de eeuwen heen te maken hebben? Ja, zo zegt het Noordbarger standaardwerk Noordbarge, het verhaal van zien bewoners. Nummer 4 zou zelfs één van de oudst bewoonde delen van Noordbarge zijn. 

Naast de stoetbakoven ligt een uitdagende bundel aanmaakhout. Dat deze uitdaging niet wordt opgepakt toont de vriendelijke, bijna meegaande natuur van Noordbarges jeugd die in andere wijken al snel ‘hangjongeren’ heten. Aan het eind van de Middenstraat ligt een brink die als parkeerplaats voor een Franse middenklasser wordt gebruikt. Op Google Maps zie ik ook in plastic verpakte gestapelde hooibalen. 

Vreemder dan vreemd is dat een deel van de Middenstraat ook een deel van de Huizingsbrinkweg lijkt te zijn. Op een van de twee kleinste brinken staan walnootbomen. In de herfst struinen daar liefhebbers van culinaire uitspattingen die er walnotenolie van maken of vruchtenlikeur. Op de jaarlijkse stoetbakkenrommelmarkt is de Middenstraat een belangrijke commerciële ader, zeg maar een Dalipassage in de open lucht.  

Meer foto’s hier