Straat in beeld – Laadweg

Waar vind je in Drenthe een straat die begint en eindigt met een brug? In Noordbarge dus. Aan het ene eind van de Laadweg is de schilderachtige, witte Siebrandsbrug en aan het andere eind de Ermerwegbrug. Verder een restaurant, twee huizen en een rood, ijzeren hekwerk. Het contrast met het uitnodigende, vriendelijke, in rode neonletters gevatte “O P E N” achter het raam bij restaurant Da Xin en het bijna altijd gesloten, afwerende, stalen hek voor de inrit naar het JW.ORG-terrein, kon niet groter zijn. Aan het eind van de middag begint de gezellige drukte bij het Chinese restaurant met af en aan rijdende afhalers. 

Naast het restaurant staat een gemoedelijk vrijstaand huis en dan komt de tuin van de Jehova’s achter groene hekken. Op het terrein van de Jehova’s Getuigen was vroeger de Oranjehoeve, een instelling voor licht geestelijk gehandicapte kinderen; een kei bij de ingang herinnert er nog aan. Verder oostwaarts staat een vriendelijk ogend huis dat net een renovatie achter de rug heeft en waarvan de tuin is omgetoverd van een woestenij naar een mogelijke inzending voor de tuinprentenboeken van Mien Ruys. De straat bestaat uit klinkers die af en toe kieren toestaan en naast de straat is een brede berm. 

Wat de Laadweg uniek maakt is het talud naar een brede groenstrook naast het Oranjekanaal. Het doet denken aan een campercampinkje. In de volksmond heet het ‘de haven van Noordbarge’, ‘de vissteiger’, ‘het vrijershoekje’ en ‘breed jaagpadtie’. In het midden zien we een houten vlonder alias vissteiger die zijn beste tijd heeft gehad. Uit betrouwbare bron weten we dat Plaatselijk Belang met de gemeente overlegt over renovatie. Een stalen kunstwerk, genaamd De Millenniumring, werd in 1999 onthuld door wethouder Kleine Deters en doet denken aan een basketbaldoel. Het kunstwerk verwijst naar de takel die er vroeger stond om schepen uit te laden. De net geplaatste prullenbak wekt, met een plastic zak over de opening, de indruk van een omgekeerde zakloper. 

Het Oranjekanaal is hier op zijn breedst. Dat komt omdat hier een zwaaikom is. Schepen hadden in vroeger tijden de gelegenheid om in ruim water om te keren en de steven te wenden. ’s Winters is de steiger de mooist denkbare opstapplaats voor schaatsers die zich willen gaan voorbereiden op de moeder aller schaatstochten….

Meer foto’s hier