Straat in Beeld – Kampweg

De Kampweg in Noordbarge is een van de rustigste en kortste straten van Noordbarge, waarschijnlijk van heel Emmen. Het is een ideale toegangsroute naar de bedrijvigheid aan de Stortweg. Er staan twee huizen aan de Kampweg, aan elke kant één met als huisnummers 2 en 4. Verder zijn er drie uitritten, donker geverfde schuttingen en twee huizen die met de zij- of achterdeur op de Kampweg uitkomen.

De straat heeft een chic visgraatmotief als in ouderwetse herenpakken of museumvloeren. De weg is ongeveer 90 meter lang. Als de straatstenen 5 cm breed zijn en 20 lang, hoeveel klinkers telt de straat dan? Iets voor een rekenles in groep acht, een pubquiz, of voor het jaarvergaderingprogramma van na de pauze.

Aan de Ermerwegkant staan enkele monumentale eiken. Aan de Stortwegzijde zien we Tuincentrum Noordbarge. Naast het dertigkilometerbord zijn twee witte strepen, als bretelafdrukken op een mannenlijf na het zonnen. Ertussenin een zwarte baan van twee stoeptegels. Deze strepen intrigeren wandelaars en fietsers als moderne kunst CBK-bezoekers. Is het een soort zebra voor de paddentrek? Een landingsstrip voor drones? Start- en finishlijn voor hardloopwedstrijden of rollatorcursussen? Een overblijfsel van vroegere straatfeesten?

Een nieuwgebouwd huis aan de Stortweg heeft de uitrit aan de Kampweg. Geluksvogels, denk je dan meteen, wat een mooi straatje om je kinderen te leren fietsen of ’s morgens vroeg je rit naar het werk te beginnen. Nog even je ogen uitwrijven of de tomtom inschakelen en de hectiek van de Ermerweg dient zich aan.

Het woord kamp heeft veel betekenissen. Een ervan is een veld dat is afgescheiden met een sloot, heg of hek. Het woord kamp komt in Nederland heel vaak voor in straatnamen, zelfs in steden, bijvoorbeeld de Oude Kamp in Utrecht. Hopelijk geeft het binnenkort te verschijnen boek van de Historische Commissie uitsluitsel.

Meer foto’s hier