Straat in Beeld – Huizingsbrinkweg

Als een belangrijke lichaamsslagader loopt de Huizingsbrinkweg door Noordbarge, van de Oude Zuidbargerstraat¹ tot Zuideinde. Vanuit de lucht beschouwd lijkt de Huizingsbrinkweg op een lijn, getrokken door een geblinddoekte met evenwichtsproblematieken: het begint recht, buigt een beetje, slaat een hoekje om, en gaat brokkelig verder. Het is één van de langste wegen in Noordbarge. De Huizingsbrinkweg dankt zijn naam aan de familie Huizing, vroeger eigenaar van de Huizingsbrink.

Argeloze kijkers verbaast het als men constateert dat de weg doorgaat voorbij de Siebrandsbrug. De weg is ongeveer 1,4 km lang en is een afspiegeling van het dorp Noordbarge. Je ziet een viertal brinken, oude en nieuwe huizen, verbouwde boerderijen, een brug over het kanaal, twee scholen, een religieus centrum, een prachtige, vernieuwde vijver en meer.

Veel huizen hebben een gastvrije en uitnodigende uitstraling. Op sommige delen is de weg uiterst smal en worden de bermen als rijweg gebruikt. De beide scholen hebben een zeer interessante, nieuwe architectuur. Dat valt op in het verder landelijke Noordbarge. Maar ook hier geldt: modern past heel goed bij retro, dat geeft het dorp een bijzonder karakter. 

De Huizingsbrinkweg is echt een doorgangsroute voor fietsers uit de Bargeres en zowat alle dorpen ten zuid(oost)en van Emmen. Ondanks het grote aantal weggebruikers blijft de weg schoon. Ook de bermen raken niet of nauwelijks vervuild.

Heel opvallend is het verval, zeg maar het hoogteverschil tussen begin en eind. Dat kun je het best ondervinden op de fiets, wanneer je de sensatie van een vals plat voelt. Naast de groene hekwerken van JW.Org, kun je per nieuw hekdeel het hoogteverschil zien. De eiken zijn een waar eldorado voor de eikenprocessierups, maar ook andere bomen en hun bewoners hebben het er naar de zin. 

De brug over het Oranjekanaal geeft een topografische en historische scheiding aan: ten zuiden heet het Urk, ten noorden Darp. In Urk is de weg geasfalteerd en in Darp bestraat met klinkers. 

Begin juni is het op het grasveld naast AOC Terra en in de aangrenzende straten een drukte van belang wanneer het tweedaagse Stoebakkersfeest wordt georganiseerd. De centrale brink met de stoetbakkersoven is dan een marktgebied waar tientallen marktkramen zijn opgesteld. Ook hier weer de mix van traditioneel en nieuw: bruine bonen en kniepertjes naast informatie over AED’s en de verkoop van fietscomputertjes.

(¹ zoals bij koningskinderen soms lang niet duidelijk is wie de vader is, is van de Huizingsbrinkweg het begin niet helder. Het straatnaambord zegt: Noordbargerstraat en ‘Noordbarge, het verhaal van zien bewoners’ houdt het op Oude Zuidbargerstraat).