Straat in beeld – Ermerweg

Het is een vorm van luxe, bijna overdaad: een weg van de stad naar het platteland die voorzien is van ventwegen, fietspaden, uiteinden van bospaden en zelfs een heel speciale voetgangersconstructie. Alle ouders in de wereld zullen de onder-de-brug-door-passage koesteren als Drenten de hunebedden, want wie wil nou niet dat de kinderen veilig kunnen oversteken? Maar of er veel gebruik van wordt gemaakt? De Ermerweg heeft veel wat andere wegen moeten missen: een brievenbus, bushaltes, bomen met herdenkingsplaatjes en echte boerderijen.

Intrigerende schuur

De meest markante bouwwerken aan de Ermerweg zijn een imposante schuur, een oude melkfabriek en een befaamd restaurant. Ook komen we een dikke steen tegen. Het lijkt alsof Ellert en Brammert erop hebben staan stampen… Vooral de schuur intrigeert passanten, want wat zouden de muren aan het zicht onttrekken? Worden er caravans opgeslagen, palen voor paaldanswedstrijden gelast, hanengevechten gehouden, of is het gewoon een opbergplaats voor landbouwwerktuigen en balen stro?

Grens tussen Darp en Urk

Straatnamen met een dorpsnaam verderop tonen aan dat je, de weg volgend, vanzelf naar dat dorp wordt geleid en dat is hier niet anders; in de verte lonkt Erm. De Ermerweg, met nog geen veertig huizen, is lang, wel 3,8 km. Halverwege markeert de brug over het Oranjekanaal de grens tussen wat oer-Noordbargers mysterieus Darp en Urk noemen.

Fabrieksschoorsteen als uitdaging

Drie flitspalen herinneren ons aan de tijd dat automobilisten werden gefotografeerd als ze te hard reden. Nog steeds vertonen automobilisten hier deze reflex, als ooit het hondje van Pavlov. Aan de fabrieksschoorsteen zien we een soort geluidsinstallatie die je doorgaans aan een minaret ziet bungelen. De uitdagende stapbeugels doen het hart van jongens sneller kloppen: naar boven klimmen willen ze en dan even je naam echoënd in de schoorsteenpijp laten schallen. . . De Ermerweg: een weg met ongekende mogelijkheden.

Voor nog enkele foto’s klik hier