Straat in beeld – Achter het Kanaal

Voor alle foto’s klik hier

Deel II, Achter het Kanaal

Als je bij de naam Achter het Kanaal denkt aan een morsig industriegebied aan de rand van de stad, dan heb je het mis. Achter het Kanaal is een prachtige straat die met twee spiksplinternieuwe huizen begint. Na honderd meter splitst de straat zich op als een katapult. Links de huizen en rechts een parallelle zandweg langs het kanaal die de vrijetijdsfietsers opslokt. Het is verre van doodlopend zoals een bord ons wil doen geloven, want Achter het Kanaal loopt volgens het Nationaal Wegen Bestand door tot de N34 en wordt daarmee een van de langste straten in Emmen, maar liefst 2,2 kilometer lang.

Lustoord voor vogels

De straat zelf wordt bekeken door vrijstaande, veelal verbouwde huizen en ruime tuinen met gladde grasvelden, een verweesde mol, kinderfietsjes en bloemige borders, alles rustiger dan rustig. Tussen het zandpad en de straat bevindt zich een dijkje met fiere eiken, digitalis, een verdwaalde bamboe en meer; een waar lustoord voor vogels, vosjes, een eenzaam steenmartertje, egels, en de beginnende botanicus. Had Achter het Kanaal een eigen vlag, dan prijkte de blauwe reiger, zeg maar de burgemeester van sloten en kanalen, erop, zeker en vast.

Joods kerkhofje

We wandelen verder en zien achtertuinen die tot de achtertuinen van de Bargerkampenweg reiken. Aan het eind, als je denkt nu komt er niets meer, vind je na enig struinen langs paardenweiden een Joods kerkhofje. Het oogt wat verwaarloosd en de inscripties op de zerken schreeuwen om een bord met een leesbare toelichting. Vooral de jaartallen op de zerken zetten je op het verkeerde been. Aan het kanaal ontdekken we een bordje dat aangeeft dat hier vroeger Noordbargers leerden zwemmen. Ach konden we de tijd maar eens terugdraaien.