Stoetbakkers van Noordbarge wel aan de slag

Zaterdag 13 juni 2020, de dag waarop Noordbarge vroeg uit de veren moest om te starten met het gezamenlijk dorpsontbijt en vervolgens te zien hoe de eerste broden uit de oven op de brink komen. Moest want corona gooit roet in het eten, evenementen mogen deze zomer niet, maar toch is er in Noordbarge deze morgen reuring.   

Al eerder was een voorbereidende activiteit afgelast. Het oud ijzer halen op 28 maart kon vanwege de sterk toenemende besmettingen in Nederland niet door gaan. Inmiddels lijkt zeker in het noorden de kans op besmetting af te nemen. Met voorzorgsmaatregelen als onderling afstand houden hebben Gerrit Kiers en zijn collega’s van de Stoetbakkencommissie besloten dat zij wel verantwoord aan de slag kunnen. Nota bene op de Stoetbakkendag.

Gerrit kijkt wat weemoedig als wij hem spreken. Je wil natuurlijk vandaag aan de slag met Stoekbakken, genieten van de sfeer, de lachende mensen, spelende kinderen. Daar doe je het voor! Daar zijn we al ver van te voren mee bezig. Maar over het oud ijzer is hij duidelijk: “Mooie opbrengst, zit al beste bult in de container. Garmings schuur hebben ze leeggemaakt. Nu nog afwachten wat er langs de straat staat. 

Al drie keer eerder kwamen ze langs en elk jaar lag er toch flink wat. Vorig jaar toch zo’n 5000 kilo. Mensen rekenen er ook al op”.  De vooruitzichten zijn goed, de ijzerhandel brengt een 2de container.

Maar wat gebeurt deze keer met het geld ? Dat wordt gebruikt voor de kinderactiviteiten bij het Stoetbakken volgend jaar.  Want volgend jaar is gewoon weer Stoetbakken en halen ze de laatste zaterdag van maart het oud ijzer weer op? Daar kunnen inwoners in Noordbarge van uit gaan?  Dat wordt ook traditie? Van tradities houden we wel in Noordbarge toch?  Gerrit: “Ja, leste zaoterdag van meert old iezer aan de weg zetten”.