Stoetbakkenterrein geëgaliseerd

Het is woensdag en Marcel Kruidhof van grondverzetbedrijf Fühler uit Barger-Oosterveld is met groot materieel bezig om een deel van het stoetbakkenterrein te egaliseren. Voorzitter Gerrit Kiers van de Stichting Stoetbakken Noordbarge vertelt over wat er gaat gebeuren: “In het kort komt het hierop neer, we egaliseren het terrein daar waar een bult en een dalletje was. Vervolgens worden er kunststof matten ingelegd waardoorheen het gras weer kan groeien. Hier kan gewoon over gemaaid worden. Het gebied waar de meeste activiteiten plaatsvinden, bijvoorbeeld de stoetbakken-horeca-carrousel, we praten over zo’n 140 à 150 vierkante meter, wordt dus verstevigd. Er zat een lemen laag in de grond en die zorgde voor veel wateroverlast. Bij hevige regenval stond het gewoon blank. Zo spoedig mogelijk na het uitvlakken wordt de boel weer ingezaaid. Ook de ravageopslag naast buurman Luchjenbroers wordt aangepakt, de boomopslag wordt weggetrokken en afgevoerd.”

Kwamen er nog bijzonderheden aan het licht, willen we weten, want soms gooien archeologische vondsten roet in het eten, zo weten we van de nieuwbouw van buurman AOC Terra. Kiers: “Bijzonderheden? Hier stond vroeger een boerderij en de oprit, die was verstevigd met kinderkopjes, werd ineens zichtbaar, zo’n twintig centimeter onder het gras. We zijn van plan om de straat van kinderkopjes te behouden en deze op een fraaie manier in te gaan passen in het terrein.

Ook werd er een gemetselde, ronde, waterput blootgelegd, die was wel zes meter diep en, gek genoeg, kurkdroog. Ook lag er een enorme betonplaat, die is ook weggehaald.

De puinstukken worden door Emile Hoogeveen afgevoerd naar de puinbrekerij op het industrieterrein. Ons uitgangspunt is er een mooi terrein van te maken dat weer heel lang geschikt is voor allerlei activiteiten. Niet alleen voor het stoetbakken, maar ook voor het carbidschieten en, sinds afgelopen jaar, voor de kerstversiering met een grote fairy-bell. Nee, het wordt geen golfterrein, het blijft een in Noordbarge passend terrein.”