Stoetbakken 2022

Zit aan Stoetbakken aan zijn grens?

Het is zaterdag 18 juni en ik zit nog even na te genieten van de laatste klanken van Eikens en Warta. Tegenover mij zitten 2 bestuursleden van de stichting Stoetbakken Geert Koopman en Gerrit Kiers. Ze zitten er relaxt bij, sterker nog: ze stralen energie uit. Hier zitten tevreden mannen die kunnen terugkijken op een zeer geslaagd Stoetbakken 2022.

Feestavond Vrijdag 17 juni
Code rood in het zuiden van Nederland. Voor het weer van morgen, te heet. In Noordbarge is het prachtig weer. De teams van Urk en Darp zijn klaar voor een tweedaagse strijd en verscheidende Noordbargers komen eens kijken hoe ze met elkaar in een grote luchtballon een potje voetballen. Het lijkt wel of de tijd sinds 2019 heeft stil gestaan. Corona lijkt ver weg en iedereen heeft goede zin.
In de tent treffen de muzikanten van 2Bizzy voorbereidingen voor een swingende avond. Bijzonder is wel dat de band binnen zit en de feestgangers keurig buiten op het terras blijven. Dat ligt echt niet aan de band maar aan het superweer. Zijn we per ongeluk in Frans dorpje beland? Zo geleidelijk aan verkoopt de snackkar menig patatje of andere snack. De sfeer is gemoedelijk en ontspannen.

Ontbijten zaterdag 18 juni
Het team van Plaatselijk Belang bouwt het ontbijt-terras op. Het is 7 uur en al 20 graden Celsius. Kleedje op de tafel, bloemetje in een vaasje en plankje met brood en scherp mes. Jam en kaas staan als nel klaar en Janneke levert 180 (!) gekookte eieren aan. Verder brengt de bakker nog brood en liggen er crackers en beschuit. Het gaat allemaal erg geroutineerd en je zou niet zeggen dat het vorig Stoetbakken in juni 2019 was. En de routine is ook niet weg bij bewoners, ze weten de ontbijttafel weer goed te vinden. En anders dan in 2019 ( het regende toen heel erg) is het Franse sfeertje ook nu weer terug. Buren en onbekenden happen samen in de stoet en andere lekkernijen. De tent is helemaal niet nodig.

Broodbakken
Deze week was de oven al voorverwarmd zodat de broodbakkers – na het bereiden van het deeg en rijzen – al snel de traditionele Noordbarger stoeten van tarwe en rogge kunnen bakken. De eerste stoeten zijn rond 10 uur klaar. Nog heet van het bakken smaken ze extra goed. De hele dag door wordt er gebakken, maar op eind van de middag meldt het verkoopteam dat ze uitverkocht zijn. Ondertussen is de zon flink aan het schijnen en loopt de temperatuur ook buiten de oven lekker op.
Terwijl in 2019 de laatste broden moesten worden geveild is dit jaar het credo: Op is Op

Braderie 
Op de waren- en vlooienmarkt is eten, drinken en gereedschap te koop. Ook kleding, kunst, sieraden en zeepjes of vogelhokjes.
De bruine bonen met spekjes van de Historische Commissie gaan ondanks de hoge temperatuur prima. Naast een opmerking over de hoge inkoopprijzen van bruine bonen overheerst hier tevredenheid. Ook andere marktkoopmannen of koopvrouwen zijn tevreden over de verkoop aan het publiek dat ondanks activiteiten in het centrum van Emmen toch Noordbarge goed wisten te vinden.

Kinderen
Op het feestterrein naast de tent staan de hele dag grote springkussens, trampolines, een kabelbaan en een hindernisbaan waar de kinderen van Noordbarge en van andere wijken en hun ouders enthousiast gebruik van maken. Jordi van der Werf vermaakt de kinderen door constant nieuwe spellen uit zijn bus te toveren. Van smink tot ballonnen. Ook kunnen de kinderen draaien in de draaimolen en paardrijden in de paardenbak. Ouders hebben er geen kind aan en genieten in de zon van een drankje. Alhoewel, als het kind uitgespeeld is zijn ze ook uitgeteld. En ouders weten wat er dan gebeurd.

Tweekamp
De tweekamp Darp – Urk staat traditie getrouw ook vandaag op het programma. Er wordt flink gestreden en gezien de temperatuur is het onderdeel “water doorgeven” een groot succes. Urk slaagt er in om over-all meer punten te scoren dan Darp. Dat succes wordt gevierd.

Eikens en Warta

Afsluiten
In de heerlijke zon en met muziek van stoetbakkenhuisband Eikens en Warta drinkt menig Noordbarger nog een glaasje. Ook wordt het avondeten vaak vervangen door een “patatje met”. Deze meldt zelfs dat hij is uitverkocht, Mensen maken weinig aanstalten om naar huis te gaan. De scheidend voorzitter Onno Ten Nuyl deelde daarom zijn brood met iedereen om hem heen. Zo waar een bijbels gebaar. Een nieuwe voorzitter zoekt het Plaatselijk Belang nog steeds.
Jammer is dat de ballonvaart moet worden geannuleerd vanwege de weersverwachting. Onweer dreigt toch.
Op onze place du village merken we er niets van. Eikens en Warta speelt door en sluit af met een eerbetoon aan Paul McCartney die vandaag 80 is geworden.
Gerrit en Geert horen het tevreden aan: “Is dit de beste stoetbakken ooit? Kunnen we nog wel verbeteren?” Een antwoord kan ik ze niet geven maar geheel objectief denk ik :

Wie dot mij wat, wie dot mij wat, wie dot mij wat vandage
‘k Soll wel zeggen ja het mag wel zo

Voor alle foto’s, klik hier