Stoetbakken 2018 groot succes!

Voor alle foto’s, klik hier

voorbereiding Stoetbakkenfeest
Al op donderdag wordt er hard gewerkt om het Stoetbakkenterrein in orde te krijgen. De oven wordt alvast warm gestookt en de grote feesttent van 20 x 15 meter opgezet. Vergeleken met vorig jaar staat de tent ietsje gedraaid. De zespersoons stoetbakkencommissie, bestaande uit Gerrit, Lagon, Stefan, Jan, Emiel en Geert heeft het er maar druk mee. Daarnaast zijn er in het weekend meer dan 25 vrijwilligers in touw. De eigenlijke voorbereiding begint al in oktober met maandelijkse vergaderingen. Voorzitter Gerrit Kiers houdt alles in het oog, er is een duidelijke taakverdeling. De vergunning kwam dit jaar vrij laat door van de gemeente. Een nieuwe eis is dat er ook overdag beveiliging moet zijn. Het ziet ernaar uit dat het een prachtig feest gaat worden. Dit jaar voor de 35e keer.

feestavond
Tot vlak voor de start van de feestavond, valt de regen met bakken uit de hemel. ‘Noordbarge got talent’ en dat is niets teveel gezegd. Van jong tot oud treedt op en de zaal gaat plat. Vanwege waterschade thuis bij Warta, gaat de muziek van Eikens & Warta niet door. Spreekstalmeester Gerrit Kiers verontschuldigt ook de sumoworstelaars. DJ Herrie verzorgt de muziek en Duo Allround is als vervanger ingevlogen. De avond heeft een Duits tintje, dus zie je overal lederhosen, geruite shirts en Alpenhoedjes. Curry Wurst op lange tafels naast de dansvloer en bierpullen bij de tap.

Maar eerst de talentenshow. Drie jonge kinderen trappen af, gevolgd door een duo veelbelovende meiden. Gast Joop Salomons: “Ik woon aan het Waanderveld en mijn vader woont in Noordbarge.

Mijn zwager treedt op vanavond. Elk jaar komen lukt me niet, maar het is prachtig.”

Dan een optreden van gitarist/zanger Matthijs van der Kaaij. Hij weet een groot deel van de Bargerkampenweg te mobiliseren. “Die mag volgend jaar de hele avond wel optreden,” hoor ik iemand zeggen.  De nieuwe act is het Duo Carbid, dat al krant lezend het enthousiaste publiek het refrein over ‘onze boze buurman’ uit volle borst laat meezingen. Tien vrouwen vormen de formatie Desperate Housewives, verdeeld in Indianen en cowboys. Horen en zien vergaat je. Het publiek klapt, juicht en fluit, een succes.

Tussendoor strikt DJ Herrie enkele meiden die als vrijwilliger al dansend van de tenen tot aan neuspuntjes lichaamsdelen aanwijzen. Als laatste onderdeel een ploegje Schützenjäger, met een levensechte Heino. De zaal gaat echt los, vooral als de polonaise wordt ingezet. Inderdaad, Noordbarge got talent.

De uitslag: 1: Desperate Housewines, 2: Schützenjäger, 3: Matthijs van der Kaaij; 4: Duo Carbid.

ontbijt
De zaterdag begint met een gemeenschappelijk ontbijt. Vanaf acht uur kunnen Noordbargers samen ontbijten in de feesttent op het Stoetbakkenterrein. Dat doen ze met velen: zo’n 250 mensen komen genieten van de vele soorten brood, de gekookte eitjes, het beleg en het drinken, alles klaargezet door het bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge. Het is een gezellig gedoe, waarbij het druk blijft van ongeveer acht tot half tien. Want zeg nou zelf: wat is er leuker dan de dag beginnen door samen met je buren te eten.

brood bakken
De broodbakkers beginnen al heel vroeg met het bereiden van het deeg, zodat het kan rijzen om vervolgens in de oven te worden gebakken tot de traditionele Noordbarger stoeten. De eerst stoeten zijn rond half acht klaar. Nog heet van het bakken smaken ze extra goed.  De hele dag door wordt er gebakken en het is een drukte van belang bij de tent waar de krente- , tarwe- , en roggestoeten worden verkocht. Drie bijdehante vrouwen, Annie, Pita en Inge doen de verkoop in de tent naast de stoetbakkenoven. Ik krijg een broodkorst aangeboden met roomboter, de jam fantaseer ik erbij. Erg lekker. Je ruikt de oven naast de tent en dat maakt dat de ambachtelijkheid eraf druipt en dat is bijna te proeven. Sommige mensen komen speciaal voor dit brood vandaag naar Noordbarge.

rommelmarkt
Vanaf half acht komen de eerste standhouders van de waren- en vlooienmarkt. Ze verkopen van alles: kleding tot speelgoed en van planten via sierraden tot eterij. De historische commissie verkoopt bruine bonen en de vrouwenvereniging kniepertjes. De bruine bonen, met spekjes van Hotel Ten Cate, zijn om twee uur uitverkocht. Ook zijn er stands voor goede doelen zoal War Child en de Dierenbescherming. Ondanks het wat druilerige weer lopen er de hele dag vele bezoekers van kraam naar kraam, en de kraamhouders moeten dan ook wel goed verkocht hebben.

Een bloemverkoper uit Exloo vertelt dat irissen eigenlijk lissen zijn. Ik zie een mooie donkere soort, de iris Germanica. Ondertussen word ik door mijn vrouw meegetrokken naar een stalletje met tweedehands kleding. Het overgooiertje past net niet. Jammer nou. De anjerverkoper uit Oranjedorp kent me nog van vorig jaar toen ik plantjes bij hem kocht. Kijk dat bedoel ik nou met een gemoedelijke markt. Ik spreek mensen uit Oranje, Klazienaveen, Zuidbarge en Diever. Ik zie nog kleine houten tuinkabouters die veel weg hebben van de phallus impudicus, de paddenstoel dan, hè.

Kinderspelen
Op het feestterrein naast de tent staan de hele dag grote springkussens, een bungeejump en een glijbaan waar de kinderen van Noordbarge (en dat zijn er steeds meer!!!) en van andere wijken en hun ouders enthousiast gebruik maken. Ook kunnen de kinderen draaien in de draaimolen en paardrijden in de paardenbak.

Tweekamp en schapen drijven
Schapen drijven is een echte sport aan het worden. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen; vorig jaar werden die in Nederland gehouden. Het schapen drijven en de tweekamp Darp – Urk wordt gecombineerd. De teams moeten schapen rond het veld drijven. Dat valt nog niet mee. De border collies laten vooraf even zien hoe je zo’n klus het best aanpakt.  Het tweede spelonderdeel is spijkerbroekhangen. Opgetild door de tanden van een tractorgrijper hangen de deelnemers boven de glijbaan van het springkussen. Er doen jongens, meisjes, vrouwen en mannen mee. Op de gezichten kun je goed de (in)spanning aflezen. Daarna is het stokvangen geblazen. Hier komt het aan op reactiesnelheid. We zien enkele getalenteerde stokvangers tegen elkaar strijden. De laatste wedstrijd is handboogschieten. Uiteindelijk wint Darp. De dag wordt besloten met retromuziek door de band Justuzz.

Aan het eind van de dag wordt het laatste brood bij opbod verkocht voor de prijs van € 20,-! (S.B., K.v.d.M.)