Stiltetuin De Stroetenhof

Stiltetuin De Stroetenhof

De grootste drukte is geweest en de vrijwilligers en het bestuur zitten gezellig in een kring na te praten. Vandaag, woensdag 11 juli, bezochten vijftig leden van de Senioren Zomerschool uit Coevorden stiltetuin De Stroetenhof aan de Huizingsbrinkweg 40. Voorzitter Harm van Ballegooien stelt de andere bestuursleden voor: Catrien Louissen en Adinatha Kalk. De Stroetenhof bestaat bijna twintig jaar. Indertijd stelde buurman Geert Koffeman 2500 vierkante meter van zijn tuin beschikbaar voor de stiltetuin.

Vrijwilligers

Negentien vrijwilligers zijn actief in de tuin. Op dinsdags, tussen 11 en 16.00 uur, wordt er in de tuin gewerkt en dat is goed te zien, de tuin ligt er mooi bij. Er zijn verrassende paadjes, mooie doorkijkjes, een vuurplaats, een vijver in de vorm van yin en yang, gezellige zitjes, een insectenhotel en hier en daar een kunstwerk. Verder zijn er een blokhut, een materialenschuur en een prachtig natuurtoilet. Om het hoekje een eenvoudig urinoir.

Doel en opzet

Van Ballegooien: “Het doel van de stiltetuin is mensen een openbare tuin bieden waar men tot rust kan komen. We zijn een gezellige, hechte groep; alle werkzaamheden worden bijna automatisch verricht. Zo hebben we vandaag een lunch voor onze gasten bereid met soep, kroketten en broodjes. Het idee voor deze tuin is ooit ontstaan in Taizé, een retraitecentrum in Frankrijk. Ik ben nu zes jaar verbonden aan de Stroetenhof en dit jaar zijn er behoorlijk wat dingen aangepakt in de tuin. Zo zijn zichtlijnen verbeterd en is er meer ruimte ontstaan. Op het terrein staat ook een kapelletje en dat is puur bedoeld om mensen tot rust te laten komen, we hebben geen religieuze achtergrond. Men kan er een kaarsje branden en even mediteren. We hebben dit jaar de uitvaart van een overleden verenigingslid vanuit de tuin georganiseerd.

Geen feesttuin

Dit jaar is er al door 9 à 10 groepen gebruik gemaakt van de stiltetuin. Dan moet je denken aan groepen die bezig zijn met yoga, klankschaalmuziek, mindfulness, mantra zingen, sacrale dansen, enz. De groepen betalen een financiële bijdrage in overleg en naar draagkracht. De activiteiten moeten passen bij onze uitgangspunten. Het is geen feesttuin. Als er dingen aangeschaft moeten worden of gerepareerd, dan wordt ons van alles geschonken. We hebben een groot netwerk van sympathisanten. We hebben weinig last van vernielzucht en andere minder leuke zaken, maar we kennen wijkagent, dhr. IJzerman, inmiddels wel. We hebben ook enkele vaste activiteiten, zoals een Midwinterfeest en op 22 december een lichtjeslabyrint. Op de open dag in juni kwamen maar liefst zeventig bezoekers.”

Voor meer informatie: www.stiltetuindestroetenhof.nl

Voor alle foto’s klik hier