Stil protest voor terrein Jehova’s Getuigen

Voor alle foto’s klik hier

Camerabewaking, ABC-Hekwerk, Hoogspanning – Levensgevaarlijk: zomaar wat bordjes om het terrein van JW.Org heen. Een hek sluit het grote terrein van de Jehova’s af van de rest van Noordbarge. Hekken betekenen: kom niet binnen. Maar ook: Ga niet naar buiten. De religie wordt hier zorgvuldig van de buitenwereld afgesloten. De fraai aangelegde tuinen van het complex vormen een schril contrast met waar het vanmiddag om gaat: seksueel misbruik binnen deze geloofsgemeenschap.

Misbruik binnen religies

Zo’n vijftig personen zijn op het stil protest afgekomen. Er worden spandoeken ontrold. Er lopen camera’s van RTL, SBS en RTV-Drenthe. Veel van de aanwezigen zijn slachtoffers van seksueel misbruik door leden van deze geloofsgemeenschap. Misbruik binnen religies komt meer voor, bijvoorbeeld in de R K-kerk. Maar de R K-kerk heeft inmiddels onafhankelijk onderzoek gedaan naar het misbruik.

Slachtoffers moeten een stem krijgen

Raymond Hintjes, voorzitter van Reclaimed Voices kondigt enkele sprekers aan: Frank Huiting, Emmens burgemeester Eric van Oosterhout, Maria de Voogd en Tweede Kamerlid voor de PvdA Attje Kuiken. Frank Huiting roept mensen op om in actie te komen tegen het soms jaren durende misbruik. Ambtsdragers moeten de ernst van de feiten herkennen en ook erkennen. Gesloten religieuze gemeenschappen houden alles binnenboord en dat kwetst de slachtoffers nog meer. Die willen gehoord worden. Die moeten een stem krijgen en geholpen worden.

Gerechtelijk onderzoek

Burgemeester Van Oosterhout zet zich met liefde in tegen kindermisbruik. Hij vertelt geraakt te zijn door een persoonlijk verhaal van een jonge vrouw. Zij vertelde over de angst, de schaamte en het verloren gevoel. Maar liefst 300 gevallen van misbruik zijn bekend binnen deze organisatie. Het Openbaar Ministerie stelt een onderzoek in. Niet voor niets is er een Internationaal Verdrag van de rechten van het kind van de VN. Hij spreekt de hoop uit dat er snel gerechtigheid zal zijn in deze onterende situatie.

Topje van de ijsberg

Maria de Voogd vertelt wat haar in haar jeugd is overkomen. Ze draagt een rood T-shirt met daarop de naam van haar belager. In haar toespraak komt het ‘waarom’ vaak voor. Het heeft haar diep gekrenkt dat de jurist en woordvoerder van de Jehova’s Getuigen de vrouwen die met hun verhaal naar buiten komen betitelt als afvalligen. De Voogd spreekt over het topje van de ijsberg. Zij waarschuwt dat Jehova’s Getuigen die langs de deur gaan pedofielen kunnen zijn. Mannen die jonge kinderen misbruiken. Er is te lang gezwegen over deze criminele daden.

Poort blijft gesloten

Dan kunnen aanwezigen een grijs stuk plakband op hun mond plakken onder het spelen van de muziek. Een indrukwekkend schouwspel dat treffend en respectvol symboliseert wat er aan de hand is. Mevr. Kuiken spreekt over de geslotenheid van het Jehovabolwerk. Twee agenten kijken van een afstand toe. Over een schutting zie ik kinderen op een trampoline springen: vrolijk en onbezorgd. Achter mij blijft de toegangspoort van het Jehova’s terrein hermetisch gesloten.