Stadsboerderij ’t Nije Hoff

Als ik 14 september aan tafel zit bij Rick en Gert-Jan Nijhoff in hun ouderlijke woning in Noordbarge vertel ik ze dat ik er naar uitzie om verse melk bij ze te halen. Die melk wil ik gebruiken voor lekkere ouderwetse griesmeelpudding. Het natuurlijk vetgehalte van verse melk zorgt voor pudding die naar binnen glijdt. 

De bouw van de stadsboerderij aan de Nieuw Amsterdamsestraat is begonnen. De dag ervoor is de vloer van de kelder gestort. Vol passie vertellen “onze” jonge boeren over de plannen die ze hebben. Dat is niet gering. Komende zomer hopen zij hun boerderij operationeel te hebben. De koffie- en theeschenkerij gaat dan ook open zodat burgers en buitenlui onder het genot van een lekker kopje koffie inzicht krijgen in een modern maar kleinschalig boerenbedrijf. Modern want de koeien worden gemolken met een melkrobot. Hoe dit precies gaat kunnen bezoekers van dichtbij bekijken.  

De melk wordt net als vroeger ter plekke verwerkt tot kaas en andere zuivelproducten.  Er vindt dus geen afvoer plaats naar de fabriek. De koeien verblijven in een moderne stal met een speciale comfortabele en milieuvriendelijke vloer terwijl boven hen op het dak sedem groeit. Deze bijzondere dakconstructie zorgt voor een extra uitdaging bij hun aannemer, een zeer ervaren bouwer van stallen uit Dedemsvaart.  

De koeien zijn van het ras Jersey, een wat kleinere maar een efficiënte koe waar het gaat om omzetting van gras en ander ruwvoer naar melk. Het zijn ook vrij makke koeien en dat past weer bij het educatieve karakter van de stadsboerderij. Achter het huis in Noordbarge lopen inmiddels 2 jonge koeien van dit ras en inderdaad, ze zijn mak en dol op brokjes van Gert-Jan en Rick. Het plan is om te beginnen van circa 30 koeien en dit geleidelijk uit te breiden. De locatie en de stal is wel gebouwd voor 60 koeien plus jongvee. 

Als we even later op de bouwlocatie staan vertellen de boeren enthousiast over de plek van het terras, de speelplek en de kaaskelder. In deze kelder liggen straks de goudgele kazen te rijpen bij een temperatuur van 12 tot 15 graden bij een luchtvochtigheid van 85%. Door dit ouderwets in een kelder te doen besparen ze energie. Voor het kaasmaken, dit doen ze straks 2 a 3 keer per week, hebben ze extra opleidingen gevolgd en hebben ze kunst afgekeken bij collega’s. De kaas en melk zijn ter plekke te koop of worden regionaal afgezet. Dit regionale aspect in combinatie met het educatieve karakter vormt een mooie verbinding tussen stad en platteland en dat is ook het doel van “onze” boeren. 

Binnenkort staat er een groot bouwbord met een artist impression maar ik mag de mooie tekeningen van de architect alvast bekijken.  Over tal van zaken is goed nagedacht. Dit is geen gewone boerderij. 






Geduld is een schone zaak en als het goed gaat is in de zomer van 2020 de boerderij klaar. Tot die tijd zal ik mijn griesmeelpudding nog moeten maken met 100 gram tarwegries, 80 gram suiker, 800 ml melk, 200 ml slagroom en 2 zakjes vanillesuiker. Koken en afkoelen. Ook heel lekker…..

Foto’s door Wim Boonstra

Volg de ontwikkelingen ook op de Facebookpagina van ’t Nije Hoff

1 gedachte over “Stadsboerderij ’t Nije Hoff”

  1. Succes met het bouwen van jullie bedrijf en droom
    Volgend jaar hopen we te kunnen komen kijken.

Reacties zijn gesloten.