Speeltoestellen


Binnenkort nieuwe speeltoestellen en fitnesstoestellen in Noordbarge

Een werkgroep van Plaatselijk belang Noordbarge onderzoekt de mogelijkheid van twee kleine speeltuintjes in Noordbarge. In beeld zijn: de brink bij de stoetbakoven en de brink bij het monument en de jeu-de-boulesbaan. Beide locaties liggen aan de Middenstraat. Het speelgebied nabij de stoetbakoven is bedoeld voor de iets oudere jeugd. De bedoeling is dat er klim- en klauterobjecten van robiniahout komen. De projectleden (Erna de Jonge, Evelien van Eken en Klaas van der Meulen) denken dat dit materiaal hier heel goed past. De ondergrond wordt zand. Het terreintje bij de jeu-de-boules-baan is bedoeld voor de allerjongsten. Op dit tweede terreintje zijn ook enkele fitnessapparaten gepland. Deze fitnesstoestellen komen op een wat steviger ondergrond te staan. De leden van de werkgroep denken dat spelen en fitnessen prima op elkaar aansluiten. Terwijl de kleinsten spelen kunnen de senioren hun conditie wat bijwerken. Er is uitgebreid overlegd met de gemeente. Zowel over de locaties als over de financiën. In overleg met de gemeente hebben de commissieleden eerst een rondje langs de aanwonenden gemaakt en langs mensen met kinderen. Zowat iedereen was erg enthousiast. Opvallend was dat ook veel grootouders hun kleinkinderen alvast aanmeldden als gebruikers. Ook kregen de commissieleden spontaan vakantiefoto’s opgestuurd van Noordbargers die op vakantie fraaie fitnessapparatuur hadden zien staan. Natuurlijk zal er op de jaarvergadering op 16 november meer informatie verstrekt worden. De commissie denkt dat in het voorjaar van 2019 alles is ingericht.

Er zijn weinig speeltoestellen in Noordbarge en er worden aan de lopende band kinderen geboren. Hoe zit dat? Kan er ook een combinatie gemaakt worden met fitnesstoestellen, voor senioren? Toen dit soort vragen opborrelden in Plaatselijk Belang Noordbarge is een werkgroep opgericht: ‘project J A’. De letters J A staan voor ‘Jong en Actief’. In de werkgroep zitten Erna de Jonge, Evelien van Eken en Klaas van der Meulen.

Werkgroepoverleg
De werkgroep overlegt eens per maand, over locaties voor de toestellen, producenten en leveranciers, financiering en subsidies, en meer. Soms schuift een contactpersoon van de gemeente aan. Die adviseert om de buren van de beoogde plekken te vragen wat ze ervan vinden en te peilen hoeveel kinderen er in Noordbarge zijn. We horen dat de gemeente 1900 speeltoestellen beheert op 450 locaties. Daar steekt die ene schommel bij de Stoetbakkenoven wel een beetje kaal tegen af.

Locaties en financiering
We stellen een lijst op van zeker 12 mogelijke locaties. Daaruit zoeken we vijf en daar blijven uiteindelijk twee van over: de brink bij de stoetbakoven (Huizingsbrinkweg/ Middenstraat/ Kruisstraat) en de brink bij het monument en de jeu-de-boules-baan (Noordbargerstraat/ Middenstraat). De gemeente zegt een genereuze cofinanciering toe.

Reacties
We gaan op pad om buren van de beide locaties te vragen wat ze ervan vinden. Praktisch iedereen bij wie we aan de deur komen is (laaiend)enthousiast. Sommige bewoners die kleinkinderen hebben melden hun kleinkinderen spontaan aan als toekomstige gebruikers. Het idee om enkele fitnesstoestellen te plaatsen wordt ook goed ontvangen. Er zijn Noordbargers die vanaf hun vakantieadressen foto’s aan ons toesturen bij wijze van voorbeelden. Het idee is dat als de kinderen spelen, de (groot)ouders en andere volwassenen even kunnen fitnessen.

Materialen
De gebruikte materialen variëren nogal. Kunststof, metaal, RVS, van alles wordt aangeboden. Belangrijk voor ons zijn: het soort toestel, het gebruiksdoel, de prijs-kwaliteit-verhouding, onderhoud, en of het past in de straat. Onze keus is gevallen op speeltoestellen van hout op de stoetbakkenbrink en een combi van hout en kunststof (maar dan wel groen) bij de monumentbrink. Daar komen ook enkele metalen fitnessapparaten. Binnenkort hoort u meer van ons.