Siegfried Woldhek, het begon in Noordbarge

Van onze speciale verslaggever Jan P. de Vin.

Siegfried Woldhek werd geboren op 14 mei 1951 in Emmen. Hij verhuisde in 1961 met zijn ouders, Antonie en Jansje Woldhek naar de Laadweg 3 waar zijn ouders de kampeerboerderij De Oranjehoeve waren begonnen. Siegfried zag hier vanuit de woonkamer een vogel op de heg zitten. Eerst dacht hij dat de vogel uit de volière van zijn vader ontsnapt was. Bij nader inzien zag hij dat de vogel was komen aanvliegen, vanaf dat moment is hij naar vogels gaan kijken. Het was ook de eerste vogel die hij ging schilderen, een gekraagde roodstaart.

Siegfried met de gekraagde roodstaart

Vanaf dat moment was Siegfried te vinden in de bossen rondom Emmen. In 1967 vertrokken ze uit Noordbarge. Siegfried ging na de middelbare school studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en koos niet zo verwonderlijk voor een studie biologie. Als afgestudeerd doctorandus trad hij in 1985 in dienst van Vogel Bescherming Nederland, eerst als bioloog en later als directeur. Siegfried ging zich ook steeds meer toeleggen op schilderen en tekenen. De natuur, met name vogels, kregen zijn grootste aandacht. Er zijn een viertal vogelboeken van zijn hand verschenen. Vanaf 1976 ging hij voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland politieke spotprenten tekenen en dat bleef niet onopgemerkt. Hij won in 2011 de Inktpotprijs voor de beste politieke cartoonmet een tekening van Henk Bleker, oud be staatssecretaris van landbouw. Het werk van Siegfried Woldhek werd tentoongesteld in binnen en buitenland Siegfried met de gekraagde roodstaart waaronder het Metropolitan museum in New York.

Henk Bleker  1e prijs

In 1990 wordt Siegfried Woldhek benoemd tot directeur van de Nederlandse tak van het World Wide Fund for Nature het Wereld Natuur Fonds. Hij pakt de zaken groot aan en organiseert in1993, in samenwerking met Joop van der Ende een marathon TV uitzending van 24 uur met de meest bekende artiesten van dat moment. Het resultaat is geweldig er melden zich 294.245 nieuwe donateurs aan waarop het totaal aantal leden van het WNF op 700.000 komt. In 2002 wint Siegfried de G.H. ’s Gravesande prijs, een drie jaarlijkse prijs voor bijzondere literaire prestaties.

Siegfried met Bill Clinton

Siegfried trekt de hele wereld door en ontmoet de groten der aarde waaronder: Bill Clinton, Michail Corbatsjov en Prins Philip van Engeland. Zijn werkzaamheden blijven niet onopgemerkt.

Siegfried  krijgt onderscheiding opgespeld

In 2002 wordt hij door Prins Bernhard benoemd tot Officier in de orde van de Gouden Ark. Deze onderscheiding was in 1971 ingesteld voor diegenen die een bijzondere bijdrage leverden voor het beheer van flora en fauna. Na het overlijden van de Prins wordt deze onderscheiding niet meer uitgereikt.

In 1998 heeft hij genoeg van het directeurschap en wordt voor het WWF Europees coördinator en mede organisator van het Action Network dat zich ten doel stelt om 12 van de meest ecologische belangrijke regio’s ter wereld te redden. In 2002 nam hij afscheid van het WWF om de Internet Organisatie NABUUR.Com op te richten. Deze organisatie stelt mensen uit alle lagen van de bevolking in staat om projecten te bespreken met gelijkgestemden door artikelen te delen of geïnterviewd te worden.
In 2012 wordt er in Emmen een tentoonstelling gehouden onder de naam ,, terug op het nest”. Voor de kerk op het marktplein worden 16 uitvergrote afbeeldingen van tekeningen en aquarellen van Siegfrieds jeugd, tussen de bomen opgehangen en zijn ’s avonds prachtig verlicht. Bijzonder is ook dat hij in zijn jonge jaren de Christelijke Jeugdbond heeft opgericht. Een algemene bond was er wel maar die organiseerden vaak bijeenkomsten op zondag. Siegfried is met pensioen zoals dat heet, maar de bioloog in hem is niet verdwenen. Hij woont thans in Giethoorn en geniet van de wijde omgeving, en legt zich nu toe op fotograferen. Hij kan met een goed gevoel terugkijken op een prachtige carrière die begon in Noordbarge.

Siegfried Woldhek

[ Jan P. de Vin heeft voor bovenstaande artikel gebruik gemaakt van De Volkskrant, Vrij Nederland, krantenarchief Delpher, publicaties van het Wereld Natuur Fonds ]