Siebrandsbrug wordt hersteld

“Kijk,” zegt Mienus, “vroeger was dit een draaibrug en hij wijst me op de balkconstructie van de brug. Nu de bovenste planken voor een deel verwijderd zijn, kun je mooi zien hoe de ongeveer tweeënhalve meter brede brug is gebouwd. “Aan de overkant is de brug breder,” gaat Mienus door, “daaraan kun je zien dat er vroeger ook auto’s over reden.”

Er staan twee bedrijfsbussen van de Emco en een schaftkeet. Drie mannen, Gerrit, Mienus en Humphrey zijn aan het werk om de balkenlaag te verwijderen. ’s Ochtends is de ploeg groter, dan zijn Frans en Jaap er ook. De planken zijn loeizwaar. Een zware koevoet wordt in een kier gezet en dan begint het krachtenspel van spierbundels tegen zwaar azobehout dat is vastgeklonken met betonijzer. Ik vraag of ik ook een plank mag doen. Na enig gewrik met de loodzware koevoet krijg ik er één los. “Kijk, dat bedoel ik,” zegt Gerrit, “je bent nu al bijna achter adem. Wij zijn ook de jongsten niet meer, ik ben bijvoorbeeld 64 jaar.”

De balkenlaag onder de dekplanken blijft zitten. Wel worden er vier extra balken tegen de huidige balken geplaatst ter versterking. Hier en daar is een lichte vorm van houtrot te zien. De nieuw te plaatsen planken zijn van kunststof, hetzelfde materiaal als waarmee de vissteiger is gemaakt. De bovenkant krijgt weer een slijtvaste laag. “Deze klus duurt nog wel even,” vertelt Mienus, “kijk, hier zijn de dekplanken ongeveer 4,5 centimeter dik en daar 5 centimeter, die waren nog zwaarder. De balken worden aangebracht met hulp van een kraan. Maar eerst moeten we de uitstekende ijzeren pinnen nog wegslijpen. De witte brugleuningen blijven, die zijn nog niet aan vervanging toe.”

Terwijl Humphrey me uitlegt hoe hij aan zijn voornaam komt, praten we nog even verder over de kracht van de kunststof balken die gebruikt gaan worden. Tussendoor leggen de mannen me uit dat er geen trappetje bij de vissteiger komt uit veiligheidsoverwegingen. Het verwijderde hout wordt gestort als C-hout, dat betekent dat het verduurzaamd of geïmpregneerd is, het mag ook niet worden hergebruikt omdat er wellicht giftige stoffen in zijn verwerkt. De mannen vertellen dat de fietsers alle begrip hebben voor de renovatie, al is er weleens iemand die wat moppert. Met schriklint en dranghekken zijn de toeritten afgezet. Daarvoor wordt een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld. Gele borden wijzen fietsers een omweg.