Serieuze tuinklus

Serieuze tuinklus

Op 10 augustus keken buren aan de Huizingsbrinkweg in de morgen verbaasd uit het raam. Er werden zware rijplaten neergelegd bij het huis van de familie Rutgers. Wat zal daar het plan zijn?

Steven Rutgers is tijdens fietstochten langs hunebedden in Drenthe onder de indruk geraakt van dergelijk zwerfstenen die hier ooit in de ijstijd zijn terecht gekomen. Het leek hem een leuk idee om een dergelijke steen een mooie plek in zijn tuin te geven. Buurtbewoner Gerard Kuper had deze steen toevallig nog liggen in Erica en dus moest het maar gebeuren ook. Steven legt glunderend uit dat de tuin er omheen kan liggen en er mooi spotje op de lamp kan schijnen. Gerard herinnert zich dat deze steen uit omgeving Nieuw Dordrecht komt. Volgens https://www.stenenzoeken.nl/ komen deze dan oorspronkelijk uit het noordoosten van de Oostzee, Zuidwest-Finland, de Botnische Golf en Noord-Zweden.

Maar hoe krijg je een dergelijk zware steen op zijn plek in de tuin? Dat vergt wat voorbereiding. De 51 grote stalen rijplaten moeten de oprit beschermen zodat een zware 20-tons wiellader de steen naar een vooraf aangebrachte betonplaat kan brengen. Aan het eind van de dag komt Gerard Kuper aanrijden met zijn trekker en daarachter een dieplader met een gigantische Drentse zwerfkei. Gerard wijst op de zware stalen balken op de aanhanger die onder het gewicht van de steen zijn verbogen. Het gewicht van de steen schatten ze op 8000 kilo en de betonplaat vormt een soort fundering..

De machinist op de wiellader geeft aan dat hij eerst de betonplaat oppakt en in in de tuin neerlegt. Dit “proefritje”verloopt prima.
En dan het echte werk! De ruimtes onder steen worden gemeten. Als de lepels er ver genoeg onderkomen moet het lukken! Als de steen wordt opgetild komt de achterzijde van de grote wiellader omhoog maar de machinist balanceert met de machine als koorddanser en laat het zwaartepunt iets verschuiven. Daarna kan het ritje langs het huis, het past maar net. In balans en met beleid op weg naar de ligplaats. Met subtiele vingeraanwijzingen leggen ze hem zoals Steven graag wil en kan de wiellader de zware vracht lossen. Het moet gezegd; het is een steen met karakter.