Al een paar dagen is Van der Valk & De Groot met rioolonderhoud bezig in Noordbarge. Eerst het schoonwaterriool en daarna het vuilwaterriool. Aan de Huizingsbrinkweg worden putdeksels verwijderd en begint een rioolinspectie. Over een afstand van 400 meter wordt een camera door het riool geleid. De beelden daarvan zijn af te lezen in een bedrijfsbus, waarin ook een bijna compleet kantoor. Tafel, stoelen, koffiezetapparaat en een monitor voor de beelden. Een rioolinspecteur speelt met een joystick en stuurt de camera waar hij wil.
Een van de medewerkers vertelt:
“Rioolonderhoud wordt eens per negen jaar uitgevoerd. Dat is dan altijd na de eerste dertig jaar na aanleg van het riool. In die eerste 30 jaar komen geen gebreken aan het licht, zo is de redenering. Ons bedrijf zit in Nederland en België. In Nederland zijn de noordelijkste vestigingen in Scheemda en Wolvega. Meestal komen wij met vier man maar nu met drie. Het riool in Noordbarge ziet er aardig goed uit. Als de afsluiter (de ballon) weggehaald is, wordt het riool schoongespoten en dan volgt de camerainspectie. We dragen speciale kleding volgens waterstaatnormen. Zoals je kan zien, wordt alle regenwater naar het Oranjekanaal geleid. Het riool voor vuil water zit nog dieper en dat gaat naar de waterzuiveringsinstallatie buiten Emmen.”
Ik zie een zwarte 1,5 meter lange ballon die met een ventiel leegloopt en daarna omhoog wordt gehesen. De inspectieput op de kruising Laadweg / Huizingsbrinkweg, vlakbij de Siebrandsbrug, ziet er goed uit. Er zijn helemaal geen vieze luchtjes te ruiken.
De mannen werken respectievelijk 33, 20 en 1,5 jaar bij dit bedrijf. De jongste was eerder straatmaker. Gebeuren er weleens speciale dingen?
“Iets bijzonders, nee hoor, dat valt reuze mee. We zien wel eens een rat maar niet veel. Ratten zijn bovendien heel slimme wezens. We hebben wel eens wat gevonden, bijvoorbeeld een schep, een bestekla en zelfs eens een gouden ring. Kijk, de vacuümwagen zuigt de rommel eruit en daarna wordt het riool met schoon water schoongespoten. We kunnen 15 m³ rommel opzuigen en we hebben 15 m³ schoon water bij ons. We gaan liever het riool niet in natuurlijk, maar als het moet doen we het wel, met speciale meetapparatuur. We gebruiken dan een katrol en valbeveiliging. Om dit werk te kunnen doen heb je een speciale opleiding van RioNet nodig.”
Vaak blokkeren de vrachtwagens een deel van de straat of een kruising. We willen tot slot weten hoe mensen in de buurt en verkeerdeelnemers reageren op het rioolonderhoudswerk.
“We krijgen niet heel veel reacties en eigenlijk nooit negatieve. We worden wel op de koffie gevraagd hoor, heel soms, vooral bij mensen die zelf ervaring hebben met bij de straat werken. Als we naar het toilet moeten, gaan we naar openbare gebouwen. We beginnen niet voor 07.00 uur en gaan door tot 15.30 uur, we willen geen overlast veroorzaken. En verkeersdeelnemers zien wat we doen en daar hebben we geen last van. Vergeleken met andere gemeenten doet Emmen heel veel aan rioolonderhoud. We hebben werk zat, het is eigenlijk stervensdruk.”