Rechter verwerpt bezwaren

Op het grasveld naast het AOC Terra in aanbouw begonnen deze week de voorbereidingen voor het carbidschieten op oudejaarsdag. Enkele tenten werden opgezet en de materialen klaargezet voor dinsdag, wanneer het traditionele festijn plaatsvindt. In het verleden zijn vaker rechtszaken gevoerd, veelal kortgedingen, maar tevergeefs. Keer op keer wees de rechter de door dhr. J. De Vries aangevoerde bezwaren af. Groot was dan ook de verrassing dat er dit jaar weer een rechtszaak was aangespannen. Deze keer door dhr. De Vries en dhr. Jipping, beiden wonend aan de centrale brink in Noordbarge.

De redactie van de website in Noordbarge belde met Daniël Latour, woordvoerder van de carbidgroep in Noordbarge. Op de vraag aan Daniel of hij aanwezig was bij de rechtszaak vandaag luidde zijn antwoord: “Nee, dat hoefde niet en ik wilde het ook niet. De Vries heeft ons al tijd genoeg gekost. Het bezwaar dat dhr. De Vries en dhr.G. Jipping aanvoerden was deze keer ‘geluidsoverlast binnen de bebouwde kom’. De rechtszaak diende tegen de gemeente. Wij als carbidgroep waren daarbij derde belanghebbende.” 
Wanneer hoorde je voor het eerst dat de rechter weer ingezet zou worden? “Vorige week donderdag. Of ik dat had zien aankomen, nee, eigenlijk niet. Eigenlijk vond ik het ook niet spannend. Toen ik van de rechtszaak hoorde dacht ik: hij doet zijn best maar, het is verspilde energie. De vorige keer speelde de situatie in Erica ook nog een rol, maar dat was nu niet het geval. Het betrof nu een zaak bij de voorzieningenrechter in Groningen. De advocaten van de gemeente ken ik niet. We zijn nu gewoon blij dat het feest kan doorgaan. Carbid hoort net als vuurwerk bij de oudejaarfeesten.” 
We hebben ook contact gezocht met dhr. J. de Vries, maar De Vries wilde geen commentaar geven op de ontwikkelingen van vandaag.

Het laatste nieuws uit het Dagblad van het Noorden van 30 december 2019

Op oudejaarsdag mag met carbid worden geknald op het grasveld op de hoek Huizingsbrinkweg/Baxhoekweg in Noordbarge. Dit heeft de rechtbank Noord-Nederland maandag besloten.

Buurtbewoner Jan de Vries is tegen het schieten met carbid op deze plek en had bij de rechtbank om een zogeheten voorlopige voorziening gevraagd. De rechter ging hier niet in mee, waardoor het carbidfestijn in Noordbarge gewoon door kan gaan. De Vries ageerde in het verleden meermaals tegen het beleid van de gemeente ten aanzien van carbid.

Burgemeester Eric van Oosterhout zegt blij te zijn met de uitspraak van de rechter, want dit betekent dat ‘een mooie traditie in ere kan worden gehouden’. Wel kondigt hij aan dat er ter plekke geluidsmetingen gehouden gaan worden.