Oud papier ophalen, de laatste keer voor de vakantie

09.00 uur: De tractor staat klaar bij Berend Betting. Als we horen dat Virol niet een lege container bij AOC Terra geplaatst heeft, besluiten we het papier naar de vaste container aan de Hooggoorns te brengen. Het oudpapierteam van vandaag is in vorm: chauffeur Geert Nijhoff wordt bijgestaan door Joop Keizer op de kar en als fietsers Willem Braam, Eric Spier en Klaas van der Meulen. We maken vaart. Staat er minder papier aan de weg dan anders? Zou kunnen. Het Groene Loo levert een mooi plaatje op met een echtpaar in ochtendjas die de dozen nog snel klaarzetten. Pantoffels, nog ongekamde, ruige haarbossen en wapperende, opwaaiende ochtendjaspanden: altijd een mooi gezicht.

09.30 uur: We laden de eerste vracht uit. Behendig stuurt Geert de tractor achteruit tegen de container en in vijf minuten wordt de kar geledigd. Klaas houdt de tijd bij voor de statistieken.

09.35 uur: De tweede ronde gaat ook als een speer dankzij een vrije brug over het Oranjekanaal. We scoren iets extra’s: een doos bevat een snij-apparaat en een andere doos een compleet kerstpakket, zo te horen met serviesgoed. Terugbrengen is geen optie, beide dozen schenken we aan een bezoeker van Achter het Kanaal. Enkele keren worden we gevolgd door langslapers die ons nog snel even papier komen nabrengen. Bij De Wielerdealer en Daxin hebben we een flinke vangst. Goed verpakt en schoon, altijd mooi.

10.05 uur: Weer een vlotte lediging, in slechts vijf minuten. We krijgen ervaring in opstapelen.

10.10 uur: Het is tijd voor koffie bij Harm en Geesje Gerrits. Koffie met krentenmik, chocola en mooie verhalen. We blikken terug op de extra doosinhouden die we aantroffen en op die schitterende negligé van groene zijde. We bespreken allerlei bouwprocedures in en nabij Noordbarge 

10.50 uur: Route nummer drie. Joop geeft goede aanwijzingen over de stapeling van de dozen. Er zit weleens een zachte doosbodem bij of wat slecht verpakt papier, maar dat drukt de pret niet. Eric slaagt erin onderweg schilderklussen af te spreken, maar de tractor rijdt door. Een paar plastic boodschappentassen kunnen eigenlijk niet, maar toe maar. Weer zijn we in een half uurtje rond. Onderweg vragen we twee nieuwe bewoners aan de Boerhoorn of ze al lid zijn van plaatselijk Belang. “Nog niet,” horen we bedeesd, “maar we willen wel!” De straatnummers worden genoteerd.

11.20 uur: Omdat er nog steeds geen nieuwe container geplaatst is blijven we afvoeren naar de Hooggoorns. De laatste lediging duurt veel langer, want de container is bijna vol en er is veel los papier. Een meneer vraagt of we zijn gehoorapparaat hebben gevonden. Nee, helaas, we helpen nog even mee zoeken. Oeff, we zijn zo’n twintig minuten bezig met het papier overgooien van de kar in de container.

11.40 uur: De vierde en laatste route. Allround sporter Willem zet een tandje bij en het laatste stuk gaat snel. Voor twaalven leveren we de reflecterende signaalhesjes in, de klus zit erop. Omdat de container vol is brengen we de kar halfvol papier naar Betting. Klaas vraagt nog even aan de medewerkers hoe het handmatig container vullen is verlopen. Iedereen vindt het goed te doen; als we goed op elkaar zijn ingespeeld, kost het maximaal een half uurtje extra.

12.00 uur: een fijne vakantie gewenst!