Oud Noordbarger versterkt websiteredactie

Nadat de website van Noordbarge enkele jaren geleden een vernieuwingstraject ingezet heeft, is de websiteredactie gestaag gegroeid. Na medewerkers van het eerste uur Elgar Feddema, Henk Zwols en Klaas van der Meulen, volgden Sikko Boelema, Pieternel Schomaker en Wim Boonstra. En nu dus Henk Jeurink uit Emmerhout. Wie is Henk Jeurink?

“Op 20 oktober 1946 werd ik in de Zandsteeg in Noordbarge geboren. Ik was het eerste kind van huisschilder/wisselloper Henk Jeurink en Mien Hermelink. Het huis met de ronde deur staat er nog steeds: Noordbargerstraat 36. In 1949 werd de voorkamer in de Zandsteeg verruild voor een rijtjeshuis in de Jan van de Veenstraat 7 in Emmermeer. In 1950 werd mijn zusje Lien hier geboren. In 1954 verhuisden we terug naar Noordbarge. Aan de Melkweg 3 hebben we tot 1966 gewoond. Ik heb het grootste deel van mijn jeugd in Noordbarge doorgebracht. Dit dorp heeft me gepokt en gemazeld. Toen mij in 2004 werd gevraagd om mee te werken aan een historisch boek over Noordbarge hoefde ik niet lang na te denken en hapte ik gretig toe.

Oorspronkelijk komt de familie Jeurink uit de Grafschaft Bentheim. Hindrik Jeurink uit Hoogstede vestigde zich in 1859 in Odoorn. Zijn tweede zoon Hendrik trouwde in 1885 met Geessien Hilbrands. Hij werd de stamhouder van de Noordbarger tak van zijn familie. Zijn hoofdberoep was bierbottelaar voor Amstel. Zijn tweede zoon Hendrik Jeurink trouwde met Geertien Weerman, eveneens uit Noordbarge. Hij was aardappelcommissionair en woonde in de Zandsteeg. Zijn oudste zoon Henk, mijn vader, werd eerst huisschilder.  

Een groot deel van mijn werkzame leven werkte ik bij de gemeente Emmen. Mijn loopbaan beëindigde ik in 2005 als stedebouwkundige voor het buitengebied. Op deze afdeling werden ook bestemmingsplannen gemaakt. Zo heb ik vele jaren aan het grote bestemmingsplan voor Noordbarge gewerkt. Ik ben na mijn trouwen met Miny Hofsteenge in Emmerhout gaan wonen. Hier werden onze twee dochters en zoon geboren. Maatschappelijk ben ik nog altijd zeer betrokken. Zowel in de politiek als ook voor de vakbond was ik actief. Ik ben van 1987-1999 namens de PvdA Statenlid in Drenthe geweest. Vanaf 2001 ben ik penningmeester/secretaris bij de HV Zuidoost-Drenthe en vanaf 2004 secretaris voor de HC Noordbarge. Je kunt me gerust een bezige bij noemen. Samen met de andere leden van de HC Noordbarge gaat deze geboortige Noordbarger zich via deze website inzetten voor het in brede zin vastleggen van de historie van zijn dorp.”