Open dag AOC Terra en presentatie van de nieuwbouw

Van afstand zijn de sterke bouwlampen te zien die de bouwplaats in het licht zetten. De nieuwbouw ziet er, met een vuurkorf en feestverlichting bij een VW-busje waar een koffiemachine overuren maakt, gezellig uit. Bezoekers worden rondgeleid door Rowen, Nienke, Eliza en Lars, leerlingen van de leerlingenraad. Het viertal is enthousiast over de nieuwe school. Rowen: “Wij bespreken van alles op school: wat er gebeurt met Valentijnsdag, de schoolkrant, dat soort dingen en nu dus de nieuwbouw.” Nienke: ”Het wordt heel mooi. Er komt een dierenweide en er is heel veel groen.”

Bezoekers maken lange schaduwen op de pas aangelegde betonnen vloeren. Aan de buitenkant krijgen gemetselde muren vorm. Her en der bungelen kabelbundels aan het plafond. Ventilatieroosters, betonbekisting, stempels, aan alles is te zien dat er hard gewerkt wordt.

Locatiedirecteur Henk Reuvers: “We hebben veel ouders met kinderen de nieuwbouw kunnen laten zien en ook kwamen veel Noordbargers een kijkje nemen. De bouw vordert goed. Vandaag waren hier 80 man aan het werk. Er kwamen maar liefst drie vrachtwagens met gipsplaten, meer dan 1.000 stuks. De bouw zit op schema. De school is verdeeld in vier sectoren die allemaal een seizoensnaam dragen. Hierachter komt de onderbouw met twee lokalen en twee brinken. We gebruiken liever de termen brinken dan leerpleinen. Brinken zijn open ruimtes waar geleerd wordt; voor de onderbouw gebruiken we lentekleuren. Daarboven komt de bovenbouw in winterkleuren en het MBO is gekoppeld aan de herfst.”

Van Wind-Design is projectmanager Jeroen aanwezig. “Ik ben de verbinding tussen de klant en de uitvoerders. In het begin hadden we wat vertraging door archeologische vondsten, maar we zitten nu op schema. We hebben dan ook geluk met het milde weer. Vandaag heb ik ook met mensen uit de buurt gesproken, men is te spreken over de bouw. Vanaf zes januari zijn we bezig met de afbouw. Scholenbouw is heel specifiek, veel personen praten mee over van alles: docenten en leerlingen. Het gaat echt om maatwerk.”

Reuvers toont de ruimte in het hart van de school. Een grote tribunetrap biedt straks gelegenheid om presentaties te houden. Kijk daar komt straks de nieuwe kas en een dubbele gymzaal.” Docent Jaap Bos komt erbij staan. “Moet je nagaan, vanmiddag heb ik nieuwe leerlingen verteld over ons onderwijs en ik kon vertellen dat we vanaf juli in het nieuwe gebouw terecht kunnen.”

Gymdocent Rob vertelt over de speciale sportklassen in het eerste en tweede leerjaar. “Naast de gewone gymlessen bieden we extra sporten aan: golf, bmx’en en zelfs skiën. Veel van onze leerlingen hebben iets met sport. In de gymzaal komt een klimwand.”

Er blijven ouders binnenkomen vaak vergezeld van kinderen die nu in groep acht zitten. Ik spreek met ouders uit Nieuw-Balinge. “We hebben nog niet een schoolkeus kunnen maken. De afstand speelt ook mee. Hoogeveen is voor ons veel dichterbij.” Dan Devin uit Emmermeer. Hij is vooral zeer geïnteresseerd in trekkers. “Ik heb al eens op een nieuwe John Deere gereden. Ja, ik wil boer worden.” Als ik zijn moeder vraagt hoe ze de school vindt, zegt ze: “Ik ben verkocht, ja echt.” Devins vader sluit zich hierbij aan.