Noordbarge heeft drukke paasmaandag.

Op 10 april 2023, een uur of 11 in de morgen verzamelden de inwoners van Noordbarge zich weer voor het traditionele Neuties Schietn bij “de Boerderij” aan de Middenstraat in het Darp. In Noordbarge werd van oudsher geschoten “achter op de deel” op de mestpost. Deze werd voor deze gelegenheid wel even schoongemaakt. De locatie “de Boerderij” is al bijna 20 jaar de plek waar jong en oud elkaar ontmoet op 2de paasdag. Deze keer in een wat zwakke voorjaarszon met een vleugje gebrand hout van de paasvuren op de achtergrond.

De in ruime getale aanwezige kinderen zochten verstopte eieren snel op, ze waren ook niet al te goed verstopt. Ze hadden veel plezier met de Paashaas op spectaculaire springstelten. Jordy van de Werf wist ook met allerlei andere spellen de kinderen goed bezig te houden. Maar ook 30 tot 40 oudere, jonge en nieuwe inwoners van ons dorp genoten van het samenkomen.

Deze keer was er geen promotiefeest van FC Emmen op het Raadhuisplein geweest zoals een jaar geleden maar toch was de FC een onderwerp van gesprek. Ook of er nu wel of niet gebouwd zou worden op de voormalige Terralocatie kwam aan de orde. En blijft dan het traditionele flintenweggetje wel liggen? En stikstof, energie, huizenprijzen, woke of niet woke het komt voorbij en iedere Noordbarger heeft zijn eigen ideeën erbij. 

Natuurlijk werd er geschoten met stalen kogels op de riege walnoten. Niet te fanatiek want de ondergrond bepaalt het lot, een stevige min of meer vlakke eiken mestpost wordt wel gemist.  Tip voor Plaatselijk Belang? Discussie over dik en dun schieten is dan ook onvermijdelijk, missers zijn heel gewoon maar het verlies is hier goed te dragen. De winst is ook beperkt. Het is een soort coöperatie; de jackpot gaat gewoon terug in de mand met walnoten.

Met een kop koffie, een broodje beenham of een hamburger met een drankje werd in het zonnetje de lente gevierd. Het “Neuties Schietn” was weer ouderwets gezellig. Met neuten schieten is een vreedzame activiteit. Dat was precies 78 jaar geleden wel anders tijdens de bevrijding van Emmen, ook toen was er sprake van schieten. De oorlog hier werd met een kort en heving gevecht in Noordbarge beëindigd. De herdenking is om 15.00 uur bij het Poolse monument. Slechts enkele tientallen meters verwijderd van de Boerderij.