Nightwalk Emmen

Als ik bij Tuincentrum Noordbarge aankom zijn de muzikanten van Euterpe het geluid aan het controleren. Ze zitten voor de ingang van de kas in hun vertrouwde opstelling. Binnen zit de familie Schalkx gezellig aan een tafel. De deur van de kas staat open zodat de leden van het koor naar het toilet kunnen. Buiten hoor ik in de verte op de Esch mensen lachen, gieren brullen: het zijn de deelnemers aan de Nightwalk van Emmen, een avondwandeling over een afstand van 7,5 km door Emmen, georganiseerd door de Lionsclub The Broken Circle Emmen. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar goede doelen in Emmen. 

Op de met lichtjes versierde Stortweg zie ik de eerste wandelaars aankomen. Nog schaars verlicht met een enkel Led-lampje. Later komen er ook met lampjes behangen deelnemers aangewandeld. Euterpe start met het repertoire van de avond. Al snel staat er een grote groep mensen te luisteren, te fotograferen en te filmen. “Oh, hier zit het tuincentrum,” hoor ik. Ik loop met de wandelaars mee over de verlichte Kampweg richting Ermerweg en rechtsaf naar de Fabriek.

De Fabriek is prachtig paars verlicht, de oude pijp is roodgekleurd. Voorbij het oude stookhuis gaan ze het pand van het CBK binnen. Medewerkers leiden ze naar boven om ook daar de aanwezige kunstwerken te kunnen bewonderen. Ook hierbinnen worden foto’s gemaakt. 


Via de brug over het groene Oranjekanaal wordt de route vervolgd richting Noordbargerbos. Bij de ingang van de oprijlaan van een boerderij aan de Ermerweg staat het koor Melody hun repertoire ten gehore te brengen. Velen blijven even staan luisteren of zingen mee. 

Een eind verderop zie ik door de mist in het Noordbargerbos gekleurde bomen. Een rookmachine zorg voor extra damp in de lucht. Het geheel komt onheilspellend over. Twee heksen met grote puntmutsen en enorme kromme neuzen proberen de wandelaars te verleiden tot het doen van een ‘neusje-neusje’. Een enkeling gaat op de uitnodiging in. Een verkeersregelaar bij de Ermerweg houdt al zwaaiend met z’n rood verlichte stok het verkeer staande. Met strengen lichtjes uitgedoste mensen steken de straat over richting Zuideind. 

Aan het begin van het Zuideind staan vuurkorven voor een aangename sfeer en warmte. Via de Bargeres komen de wandelaars bij de prachtig verlichte boerderij van Kropveld Noordbarge weer binnen. Op de brink bij de stoetbakoven zingt het koor Ankoor uit volle borst, ze staan staan samen met de begeleidende band in een tent. Menigeen blijft even staan of gaat even zitten aan één van de picknicktafels voordat ze hun weg vervolgen richting Binnenweg. Aan de route bij de brink zitten buurtgenoten op een rij de lopers toe te roepen onder het genot van een drankje. 

Op de kleine brink aan het eind van de Binnenweg staat een fraaie auto van Kinepolis met daarnaast StarWars’ Darth Vader met zijn vierkoppige leger stormtroopers. Menig deelnemer aan de wandeltocht wil met ze op de foto.

Meer foto’s hier