Nieuwsbrief jaargang 2024 nummer 5
Secretaris: Henk Jeurink – Laan van het Kwekebos 229 – 7823KE Emmen
06 25186205 – hendrik.jeurink@gmail.com
www.noordbarge.info – bankrekening hc noordbarge: NL96ABNA0252623207
Aol Jaor slepen
Ook in Noordbarge werd er tot in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog met aold en nei sleept. Mensen die de was an de liende luuten hangen, vonden dat meestal ergens anders terug. Zo hing de onderbroek van een vrouw uit het Tienkamp [Stortweg/ Kampweg] de volgende dag aan de vlaggenmast van de melkfabriek. Vanzelfsprekend werd er druk gespeculeerd van wie de onderbroek op die vreemde plek was. Ook landbouw- werktuigen vonden gretig aftrek bij de opgeschoten jeugd van Noordbarge. Zo heeft bovenop het transformatorhokje tegenover de woning van Harm en Geesje Gerrits een paar dagen een wupkar gestaan. Deze werd op straat onder een lantaarnpaal uit elkaar geschroefd. Daarna werd hij onderdeel na onderdeel op het transformatorhokje weer in elkaar gezet. Maar dit werk begon de slepers een beetje te vervelen. Ze vonden dat ze groot genoeg waren om in Emmen aan deze traditie deel te nemen. Dus trokken ze met zijn allen naar het centrum van het dorp. Daar was het al een drukte van jewelste.
Er was veel politie op de been. Politie Pluyter had de leiding. Hij had een scherp fluitje in zijn mond. Als hij daarop floot en gelijktijdig wees naar een groepje neijjaorsslepers dan vlogen ze erop af met hun lange latten. Dat waren rubberen stokken met een houten kern. De Noordbarger jongs liepen met zijn allen tussen Thedinga en de meubelzaak van Smilde aan de Westerstraat naar achter de eerste torenflat. Voor dat gebouw werden ze opgewacht door een escorte o.l.v. politie Pluyter. Het was meteen raak en bont en blauw dropen de helden uit Noordbarge via het kerkpad terug naar hun dierbare dorp. Daar gingen ze verder met hun eeuwen oude traditie van aol jaor slepen. De andere dag gingen we altijd bij de buren en familie nei jaor winnen. Tijdens de zoveelste zeupie kwamen de verhalen over het slepen ook los. Een van onze buurmannen beweerde elk jaar dat ze bij hem niet achter het huis kwamen om te slepen. Dat duurden wij niet. Dat konden de jongens er niet bij laten zitten. Er werd een plan gemaakt. We verdeelden ons in twee groepen. Een groep stond voor het huis en trok de aandacht van de buurman. De tweede groep was met een kruiwagen door de achterliggende tuin komen lopen. Ze namen zijn konijnenhok met enkele dieren mee naar het bevroren kanaal. Op het ijs werd het volle konijnenhok neergezet. De volgende dag hoorde ik ’s morgensvroeg de piepende kaor van de buurman. In alle vroegte haalde hij zijn konijnen weer bij hoes. Tijdens de neijaor winning wist hij opnieuw te vertellen dat hij geen last van dat gesleep had gehad. Er waren in die jaren twee smeden in Noordbarge. Al gauw werd onder de slepers bekend dat er bij smid Oldenbeuving nog ’n bult gerak op boeten stun. De smid was vermoedelijk niet thuis want het was donker. Met zijn allen werden er in korte tijd veel landbouwmachines naar elders versleept.
Maar de slepers hadden zich misrekend. De volgende dag werden zij van huis gehaald door de politie. Wat was er gebeurd. De smid zat in het donker naar het gesleept van zijn spullen te kijken. Hij noteerde nauwgezet welke Noordbarger jongens aan et slepen waren. Wij werden ruim anderhalf uur in een kamer in het oude politiebureau aan de andere kant van het Kerkpad opgesloten. De politie stoorde zich helemaal niet aan ons. In die ruimte bevond zich geen wc. Een van ons moest zo nodig dat hij noodgedwongen gebruik heeft gemaakt van de daar wel aanwezige wastafel. Toen we werden losgelaten moesten we plechtig beloven dat we nooit weer zouden slepen. We kwamen er niet onderuit dat we alle spullen van Oldenbeuving terug moesten brengen naar zijn smederij. Dat gebeurde en er was geen ouder die zich in die jaren daar over beklaagde. En zo kwam er een einde aan een eeuwen oude traditie. Gevaarlijk vuurwerk is er voor in de plaats gekomen. Jammer genoeg!!!
Inloopmiddag 2024
Ruim zeventig mensen namen deel aan de inloopmiddag in het Terra College. De commissie had Gerben Dijkstra uitgever te Beilen gevraagd om ons iets te vertellen over de lange historie van Noordbarge. Na de pauze kwam Eddy Zinnemers met zijn eigengemaakte quiz aan de beurt. Hij testte onze kennis over de historie van Noordbarge. Hij werd geassisteerd door zijn vrouw Hanneke. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Henk Stevens. Deze quiz werd gewonnen door Gerrit en Trijn Zwols. Nog gefeliciteerd daarmee.
De lezing van Gerben was meer dan interessant. Zo wist hij ook te vertellen dat het dorp Westenesch eerst ter plekke van het latere Sluisvier had gelegen. Ook het dorp Emmen heeft ooit op de Noordbargeresch gelegen ter hoogte van de vroegere Kerkweg. Bij de historie van Noordbarge moet de bewonersgeschiedenis van de Romeinen worden betrokken. Aan de zuidzijde van het Loobosje liep een oud Heirweg. Op deze plaats zijn ook bewonerssporen van de Romeinen gevonden. Tijdens de aanleg van de doorgetrokken Hondsrugweg in 1972 zijn er tal van resten gevonden van deze vroege bewoning. Er wordt vanuit gegaan dat de eerste Drentse bewoners van Noordbarge zich ook in deze omgeving hebben opgehouden. Een en ander duidt eerste bewoning van dit deel van Noordbarge in de Vroege Romeinse tijd. Voor deze tijd wordt 200 jaar voor Christus aangehouden. Gerben is bezig met een artikel voor de Kroniek. Dat is het ledenblad van de HV Zuidoost- Drenthe. In dat artikel wordt de vroege bewoning van deze streek nader beschreven. Hij vroeg aan de HC Noordbarge om zich bezig te gaan houden met een studie naar de gebinten van de overgebleven boerderijen in Noordbarge. Als we dat in samenwerking met Hans Ladrak uit Erica gaan doen, dan wordt hij donateur van de HV Noordbarge. De bezoekers aan deze bijeenkomst hebben enorm genoten van de wederzijdse opmerkingen tussen de beide nazaten van de familie Sikken [voorheen erf Evinge] Het was een inloop waar we met veel plezier op terugkijken.
Tenslotte
Mocht u nog iets over Noordbarge in uw bezit hebben wat u kwijt wil, dan graag contact opnemen met onze commissieleden Geesje Gerrits [0591 640263] of Henk Jeurink [06 25186205]. Bij Geesje kunt u ook terecht voor alle attributen die de HC Noordbarge in de loop van de tijd heeft uitgegeven.
De HC wil nog steeds graag in het bezit komen van de mailadressen van haar donateurs. Dat stelt ons in staat om meer digitaal verkeer met u op gang te brengen. Bovendien scheelt dat portokosten. Geesje Gerrits [geesjeenharm@hetnet.nl] of Lien Harms [lharms@home.nl] nemen graag uw mailadres in ontvangst.
Het jaar 2024 komt aan zijn einde. Rutte heeft een nieuwe functie en hij roept ons op tot een hernieuwde oorlogsmentaliteit. We hebben het lang zonder gedaan en laten we hopen dat dat nog lang zo mag blijven. Als commissie wensen wij u allen Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar