HC Noordbarge | nieuwsbrief jaargang 2021 nummer 1 | oplage 140
Secretaris: Henk Jeurink – Laan van het Kwekebos 229 – 7823 KE Emmen
06 25186205 of 0591 626728 – hendrik.jeurink@gmail.com
www.noordbarge.info > historische commissie bankrekening: NL96 ABNA 0252623207
Aanzien nieuwsbrief is veranderd
Jarenlang prijkte een foto van een rijtje boerderijen tegenover school III op onze nieuwsbrief. Met ingang van dit jaar mogen we een mooie sfeertekening van het huisje van de familie Venema/Kruit op Urk gebruiken. Deze mooie sfeertekening is van Willem Staal uit Leek. Willem is de enige zoon van broodventer Geert Staal en Hendrikje Boer en zij woonden op het vervallen adres Ermerweg 71 tegenover het houtstek van Geert Scholten. Het huisje van de familie Venema/Kruit was tot 1959 geadresseerd aan Achter het Kanaal 14. In dat jaar werd het afgebroken. Aan de Bargerkampenweg 14 lieten Rieks en Johanna Kruit-Venema een nieuwe woning voor hun gezin bouwen.
Waar stond deze boerderij in Noordbarge?
In deze coronatijd wordt het aan elkaar mailen van oude foto’s steeds populairder. Over Noordbarge verschijnen dan ook regelmatig oude kiekjes op Facebook. Onlangs werd bijgaande foto uit 1933 getoond. De foto komt uit het geïllustreerd weekblad Het Noorden in woord en beeld. Bij de foto staat als opschrift ‘Noordbarge 1933’.
Als Historische Commissie staan we voor een raadsel. Wij vermoeden dat deze boerderij ergens in de Baxhoek heeft gestaan. Is de sloot misschien een aanknopingspunt. Bekend is dat het water van ’t Loo door de Baxhoek via de Rabbersloot langs de Huizingsbrinkweg op het Oranjekanaal afwaterde. Deze sloot liep achter de huizen van Geert Albers en Johannes Gewald. We roepen de hulp van onze donateurs in om hier voor licht in de tunnel te zorgen. Wij doen iets met uw reacties!
Toertocht Noordbarge 1997
Jarenlang hebben we moeten uitzien naar bevroren plassen en kanalen. Maar in februari was het zover. Ook op het knaol konden de schaatsen weer worden ondergebonden. Schaatsen verbroedert en schept vreugde. Altijd was het gezellig.
De laatste Elfstedentocht werd op 4 januari 1997 verreden. Heel Nederland kan zich dat herinneren. Winnaar werd spruitjeskweker Henk Angenent uit Woubrugge bij Alphen aan de Rijn. In dat zelfde jaar een week later op 11 januari werd de toertocht van Noordbarge gehouden. Deze tocht voerde via het Oranjekanaal van Noordbarge naar de brug bij Orvelte. Gerrit Kiers en Jan Jeuring hebben binnen de kortst mogelijke tijd deze tocht georganiseerd. In Westenesch, ’t Haantje, Schoonoord en Orvelte waren heuse stempelposten ingericht. Gerrit en Jan hadden voor 200 medailles gezorgd. Achteraf gezien was dat niet voldoende, want er was gebrek aan eremetaal. In Westenesch bij de grote brug stond Henk Weggemans van Lientje als stempelpost. Die had het zwaar die dag, want in dit dorp stond toen ook al geen kroeg. Harrie Gerrits trof het beter. Bij café Sok was de volgende stempelpost. Hier was het goed vertoeven. Vanaf daar moest een heel stuk worden gereden.
In de haven van Schoonoord was nu de beurt aan stempelaar Geert Boels. Sommige deelnemers arriveerden al iets minder fris bij deze stempelpost. Geert kon zich tussendoor warmen bij de kachel van café ‘De Haven’.
Toen ging het in westelijk richting naar de brug van het museumdorp Orvelte. Hier werden de deelnemers door Berend Betting opgewacht. De vierde en laatste stempel op de kaart was van Berend. De organisatoren zorgden voor een natje en een droogje voor de stempelposten. Als ultieme afstand van de tocht werd de 20 km tussen de bruggen in Noordbarge en Orvelte gerekend. Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat dit voor Noordbarge toch wel grote evenement werd gehouden. In de nieuwsbrief van januari 2022 en ook op de website van Noordbarge willen we hierover breed uitpakken. We vragen aan elkeen die het allemaal heeft meegemaakt om mooie verhalen en dito mooie foto’s.
Tenslotte
De Historische Commissie Noordbarge heeft op 11/12 december 2020 via huis- en schuurverkoop hun nieuwe boek over de openbare lagere school in hun dorp aan de man gebracht. Het boek ziet er zeer verzorgd uit en is geïllustreerd met talrijke mooie foto’s. Naar verwachting is dit boek (ISBN/EAN 978-90-831098-0-0) binnenkort ook weer in de boekhandel verkrijgbaar. Mensen die haast hebben met de aanschaf ervan kunnen het boek nog telefonisch bestellen bij Lien Harms-Jeurink (0591 611799). Het boek kost 15 euro.
Mocht u nog iets over Noordbarge in uw bezit hebben, stelt u zich dan gerust in verbinding met onze commissieleden Geesje Gerrits [0591 640263] of Henk Jeurink [o591-626728 of 06-25186205]. Bij Geesje kunt u ook terecht voor ansichtkaarten, verjaardagskalenders, de CD “Noordbarge daor bij de brug” en de herdruk van het boek “60 jaar bevrijding Noordbarge” (€10,00).
Denkt u nog even aan het afdragen van uw donatie voor 2021.