Nieuwsbrief HC 03-2019

download hier de pdf versie

Het nieuwe boek komt uit

Het boek: ‘Noordbarge, het verhaal van zien bewoners’ wordt definitief op zaterdagmiddag 12 oktober 2019 vanaf 14.00 in Hotel Ten Cate gepresenteerd. Na de presentatie wordt het boek te koop aangeboden en kunnen de mensen, die reeds vooruit hebben betaald of besteld, het boek in ontvangst nemen. Daarna wordt het boek vanaf 14 oktober 2019 bij de lokale boekhandel te koop aangeboden. Het boek gaat 24,90 euro kosten.

Programma boekpresentatie (kleine wijzigingen voorbehouden)

1. Opening voorzitter HC Noordbarge Ab Engbers.
2. Openingslied Jan de Vin en Koos Salomons.
3. Korte toespraak totstandkoming boek door Gerben Dijkstra van Uitgeverij Drenthe.
4. Toespraak burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen over het nut en de noodzaak van het uitgeven van een boek over de lokale geschiedenis.
5. Aanbieding door burgemeester Oosterhout van het eerste exemplaar van het boek aan de oudste in Noordbarge geboren en getogen inwoonster.
6. Afsluiting officiële gedeelte met het zingen van “Het zonnetje gaat van ons scheiden”, waarna gezellig samenzijn en verkoop/afhalen boek.

Donateurs en het boek

Donateurs en hun naasten worden uitdrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de presentatie van het boek op 12 oktober 2019. Graag hun eventuele komst kenbaar maken aan Geesje Gerrits [0591-640263 – geesjeenharm@hetnet.nl] of Lien Harms [0591-611799 – lharms@home.nl]

De historie van Hotel ten Cate

In 1861 begon bakker Hendrik van Wijk uit Roden op dit perceel met een bakkerij. Vier dagen na het op 20 april 1907 in Gasselternijveen gesloten huwelijk gingen Roelof Jipping en zijn bruid Luichina Dillingh in deze oude bakkerij aan de slag. Na verloop van tijd begon Jipping ook met een café. Zo werd BakkerJip voor het uitgangsleven in Noordbarge een begrip. In januari 1955 werd Hotel Ten Cate in Noordbarge officieel geopend. Het was een initiatief van de aannemers Geert en Rieks Scholten uit Noordbarge en Zweeloo. Het ontwerp was van hun broer Evert Scholten uit Hengelo. 1952 pentekening Bakker-Jip door Jan Steenbergen. De familie ten Cate kwam van het Oosteinde in Hardenberg, daar hadden ze ook een hotel. Het hotel in Noordbarge had een grote zaal met een vast toneel. Hier maakte het verenigingsleven in Noordbarge dankbaar gebruik van. De scholen, maar ook de zang- en toneelvereniging werden vaste klanten. Tijdens het bevrijdingsfeest op 5 mei 1955 werd Ten Cate door de Noordbargers ingewijd. Hotel Ten Cate ontwikkelde zich in Noordbarge geleidelijk aan tot een hotel voor zakelijk overnachtingen. In 1973 trokken Geert en Trijntje zich uit het bedrijf terug. Ze hebben eerst naast het hotel in de oostelijke woning boven de winkel gewoond. Mien en Ties waren vanaf hun huwelijk in 1958 te Coevorden bij Hotel ten Cate betrokken. Tot 1960 hebben ze bij Annechien Jeurink aan de Middenstraat gewoond. In 1960 gingen ze in het hotel van hun (schoon)ouders wonen. Hun kinderen Hans en Ineke werden steeds vaker bij het bedrijf betrokken. In 1982 en 1984 werd het hotel fors uitgebreid. Het parkeerprobleem werd door een eigen parkeerterrein aan de Hooggoorns eveneens opgelost. Mien en Ties gingen aan de Deverbrink in Bargeres wonen. In 1991 werd de zaak door Hans ten Cate en Anita Lubbers overgenomen. Ties stond bekend als een joviale gastheer. In de dagen dat er nog geen tv’s op de kamers stonden, hielden de gasten zich ’s avonds rond de stamtafel op. Ties ten Cate was dan een wandelende ‘moppenencyclopedie’. Regelmatig vermaakte hij zijn gasten met zijn voortreffelijke pianospel. In 1999 verkocht Hans het familiehotel aan een viermanschap, waaronder Henk ten Hoor en Henk van Os. Ruim elf jaar hebben Hans en Anita in Zuid-Frankrijk doorgebracht. Toen ze hoorden dat het inmiddels failliete hotelbedrijf te koop stond, besloten ze eind 2010 een serieus bod uit te brengen. De aankoop gelukte en vanaf 31 januari 2011 werd begonnen met de wederopstanding van Ten Cate. Een gouden greep was de metamorfose van een deel van het uiterlijk en van sommige kamers van het hotel door de Toyisten. Maanden achterelkaar waren de Toyisten er mee bezig. Hiervoor werd een groot deel van het hotel afgeschermd met kleden. In 2012 werd het voor iedereen zichtbaar. Hotel Ten Cate ging vanaf dat jaar verder als Kunst- of Arthotel. Intussen is het familiebedrijf in handen van de vierde generatie gekomen. Niels Hilbert (1990) en Jasper Ties (1991) Ten Cate zijn de nieuwe eigenaren.