Nieuwe speelterreintjes in Noordbarge (deel I)

Het heeft even geduurd, maar nu is de aanleg van een mooi speelterrein aan de Stroetweg begonnen. Het bestaande trapveldje is omgewerkt en geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Het dijkje of talud langs de Stroetweg is verdwenen en er ligt een grasmat die zijn best doet de droogte te weerstaan.

Geroutineerd boort shovelmachinist Henri Toonk gaten in de grond. Veertig cm diameter en ongeveer een meter diep. Het is maandagochtend en de zon schijnt flink. Toonk, uit Zelhem in de Achterhoek, werkt voor BTL, Bureau Tuin en Landschap uit Haaren (B).

Wat straks mooie speelattributen zijn: een ooievaarsnest, lummelbankjes, een evenwichtparcours, duikelrek en een keverbrugje, liggen nu nog vastgesjord in stapels te wachten op plaatsing.

Toonk: “Wij komen in heel Nederland. Vorige week was ik nog in Amsterdam, Utrecht en Leiden voor straatwerk. De shovel is een Giant van 33 KW. Als het gat geboord is volgt plaatsing van de palen. We voegen dan droog snelbeton toe met water en als dat droog is, staan ze als een huis. Mijn collega is nu net op pad om beton te halen. Alle palen zijn genummerd en via de gemeente hebben we een kaart en werktekeningen gekregen waarop alles is afgebeeld. We hebben ervaring met werken met robiniahout. Het terrein is goed aangelegd, mooi vlak met een laag valgrond van 30 centimeter. Ik schat dat we een dag of drie, vier werk hebben hier, dus donderdag is het klaar.” 

Op het schoolplein zie ik spelende kinderen die in het oog worden gehouden door conciërge J. A. Loves, D. Bos, invaller en A. Blank, leraar. En hoe vindt de school het dat het speelterrein voor de school komt? Blank: “Echt boffen natuurlijk. Prachtig. We hopen dat het pas gezaaide gras het redt met de droogte. Maar dat zal goedkomen.”

Ook op de stoetbakkersbrink aan de Huizingsbrinkweg/Middenstraat/Kruisstraat wordt gewerkt. Hier komt een nieuwe schommel en een klimtorentje. Op dinsdag is een graver van Snoek Hoveniers met een shovel Doosan DX 19 bezig het oude valzand onder de oude schommel te verwijderen. Het is nog geen chemisch afval, maar de kattenpoep heeft zijn werk gedaan. Onder de nieuwe schommel komt ook nieuw zand. In het midden van de brink is een rechthoek uitgegraven voor het klimtorentje. Dan nog de herplaatsing van een picknicktafel. Hoewel die niet van eikenhout is, heeft de eikenprocessierups wel een plaats onder de zitting gevonden. Inspecteur Paul Spoelman van de gemeentelijke dienst speelvoorzieningen houdt alles scherp in de gaten.