Nieuwe Noordbargers: Roelof de Roo en Esther Gade

Sinds eind augustus wonen Esther Gade en Roelof de Roo aan de Huizingsbrinkweg 51. Rust en ruimte kenmerken het huis en de tuin. Op boekenkasten, zie ik direct het lijvige boek Noordbarge, het verhaal van zien bewoners liggen, zie ik beelden staan die door Esther gemaakt zijn. Aan de wanden veel schilderijen van Roelofs hand, veel stadsgezichten in een stijl die wel hedendaags realisme heet. Noordbarge is een bijzonder artistiek en creatief echtpaar rijker geworden, zie ook www.roelofderoo.nl.

Het gras in de voortuin is omgespit en de voortuin oogt nu als een bostuin. Aan de achterkant is een serre bijgebouwd zodat er meer contact is met de achtertuin, waar tevens een rotstuin net aangelegd is. Roelof is altijd leraar scheikunde aan de GSG in Emmen geweest en ging in 2006 met pensioen. Zijn vrije tijd vult hij met schilderen. Esther werkte voor haar pensioen o.a. op de afdeling statistiek van het gemeentehuis en doet nu graag aan beeldhouwen. Via Lemzijde, Laan van de Marel en Orvelterbrink kwamen ze in Noordbarge terecht. 

Roelof de Roo: “We zochten een ruim huis, met een atelier en de gelegenheid om, indien nodig, op de begane grond te kunnen slapen. We wonen al 50 jaar in Emmen, sinds 1995 aan de Orvelterbrink, hemelsbreed ongeveer 200 meter van hier. Gevoelsmatig is Noordbarge anders dan de Orvelterbrink: het is hier minder dicht bebouwd en het heeft een landelijke sfeer, met prachtige hoge bomen en een rustige uitstraling. We hebben Noordbarge altijd al leuk gevonden en, nog een voordeel, het is dichtbij Emmens centrum. Toch kun je ook zien dat Noordbarge verandert. Er worden huizen afgebroken en er komen nieuwe. Het is alsof Noordbarge twee dingen in zich verenigt: er zijn enkele gebouwen die prominent aanwezig zijn, zoals het Jehovah’s complex en de nieuwe school van AOC Terra. Daarnaast wil het een rustig dorp zijn met zijn mooie heggen, tuinen en weidsheid.”

Aan de muren van het echtpaar hangen vele door Roelof gemaakte schilderijen. Deense plattelandsgezichten, Amsterdamse en Groningse grachtenpanden, stillevens en meer. Roelof schildert en exposeert aan de lopende band. Hij was enkele jaren geleden met een solo-expositie te zien in het CBK-gebouw en er hangt werk van hem hier in het gemeentehuis en in museum MØhlmann te Appingedam. Verder is veel van zijn werk te zien in Deense en Duitse musea en galeries. “In Denemarken ben ik waarschijnlijk bekender dan in Nederland. Als de deadlines voor exposities naderen heb ik het erg druk met schilderen.”Esther, met een lach: “Vandaar dat veel tuinwerk op mij neer komt.

Naast beeldhouwen is tuinieren een hobby van mij, evenals lezen, wandelen en koken. Ik ben geboren in Denemarken, vandaar die verbinding van ons met Denemarken. We zijn erg tevreden met dit huis. Vanaf hier hebben we een prachtig zicht op de zonsondergang richting Oranjekanaal, we genieten elke dag. Voor Nederlandse begrippen is het heel weids”.