Nieuwbouw AOC Terra

Het groene sedumdak past bij deze school als werkschoenen aan aannemersvoeten. In zes groepjes krijgt het personeel op zaterdag een excursie door de nieuwe school. Voor de gelegenheid opgeruimd en schoon. In de centrale hal wordt een met foto’s geïllustreerde tijdlijn uitgelegd, met de start in juni 2018 tot nu. Ik zit in de groep met Lieneke Worst, afdelingsdirecteur MBO en Richard Menzen leider van het bouwteam van Brands. Menzen: “Mijn vakantie begint op 20 juli en dan is de school klaar.” Op mijn vraag of er nu dag en nacht wordt gewerkt om het af te krijgen zegt hij kalm: “Nee hoor, de bouw verloopt voorspoedig, we redden het met gewone werkweken. Afgesproken budgetten worden niet overschreden. Er zijn nu soms 80 man aan het werk hier en met een strakke planning gaat het lukken.” Enthousiast vertelt hij over de bouw. “Het wordt een energieneutrale school, dus zonder gas. De stroom van de zonnepanelen wordt in buffers opgeslagen.”

We lopen rond door de school in aanbouw, bestemd voor 900 à 1.000 leerlingen. De personeelskamer oogt klein voor de 35 MBO- en de 50 VMBO-docenten, maar er wordt in shifts gewerkt en gepauzeerd met een A- en een B-pauze. We zien nog kale gipswanden, betonnen vloeren, onaffe plafonds. Maar ook gestoffeerde lokalen en ‘instructiebrinken’, een prachtige dubbele sportzaal met lawaai-absorberende wanden, een klimwand, een elektrisch bedienbare scheidingswand en maar liefst zes baskets. Verder een theaterachtige entree, riante spreek-, vergader- en overlegruimtes, een super techniekruimte met een gelededeur waar met gemak een 63 KW John Deere met airco en fronthef doorheen kan en meer, veel meer. 

Hoe is de school ingedeeld? Klas 1+2 start op de brink op de benedenverdieping (Zuid) daar vind je het interieur in de voorjaarskleuren. Na 2 jaar verhuizen ze naar de brink een verdieping hoger, in de winterkleuren. Daar zitten ze dus in klas 3+4. Op de bovenverdieping (noord) is de Brink van het MBO in de zomerkleuren gevestigd en op de benedenbrink de praktijklokalen in de herfstkleuren.

Ik kan het niet laten en vraag excursiedeelnemers of hun hele wensenlijstje is afgevinkt of dat er nog open vlekken zijn. Maar niemand van de aangesprokenen, een docent techniek, economie, een verzuimcoördinator, conciërge, kan iets noemen wat nog ontbreekt. En dat verbaast niet. Wat een mooie school, voorzien van alle denkbare studie- en werkruimtes! Mooi uitgevoerd met een riant anti-allergeen tapijt, een terras aan de voorzijde, door een enkeling ‘luchtplaats’ genoemd, plantenbakken, stekkerdozen in de vloer, een warmteterugwinsysteem. Dat er toch nog ramen zijn die geopend kunnen worden heeft te maken met een zogenaamde ‘spuwfunctie’ wat betekent dat soms de ramen moeten kunnen worden geopend om snel frisse lucht te kunnen ‘spuwen’. 

De collega’s zijn na het bezoek heel positief over het gebouw. Het wordt al de mooiste school van het noorden genoemd. Ze hebben deze dag daadwerkelijk een indruk gekregen van de indeling, de grootte van de ruimtes en de sfeer.

Wat een chique school zeg ik. Jans Kiers, docent economie en verwoed fietser legt uit: “Van oorsprong wordt het land- en tuinbouwonderwijs gefinancierd vanuit het Ministerie van Landbouw. Daar zat altijd al veel geld, de landbouw is immers lange tijd speerpunt in de economie geweest.” 

Lieneke Worst: “Ik denk dat het nieuwe gebouw ook extra leerlingen gaat aantrekken. Er gaat wel iets veranderen, de leerlingen mogen niet meer met een tractor op school komen. In de lokalen komen smartboards, dus nergens krijt meer. Aan de voorzijde komen twee tijdelijke lokalen, die bij een afname van het aantal leerlingen weer ontmanteld kunnen worden.”

De kassen achter op het schoolterrein maken gebruik van opgevangen regenwater. Er komen teelt- en oppotruimtes. Hiernaast zijn de dierverblijven. Frans Engels vertelt enthousiast over zijn afdeling. “Er zijn voorzieningen voor vogels, knaagdieren, vissen, reptielen, kippen, konijnen en schapen. En slangen, waaronder een koningpython. Kijk, daar komt de röntgenbalie van de veterinaire afdeling.” Ten slotte spreek ik nog met een docent die vertelt dat er contacten zijn met de gebroeders Nijhoff van de stadsboerderij in aanleg. 

Half juni worden de omwonenden uitgenodigd om met de school te overleggen over de aan te leggen tuin. Het idee is om het landschappelijk, passend in Noordbarge aan te kleden. We houden u op de hoogte van de vervolgontwikkelingen.