Motortoertocht Noordbarge

Zaterdag 7 september 2019 was het weer zo ver, de jaarlijkse motortoertocht vanuit Noordbarge. De weersvoorspelling was helaas niet zo goed, dit zorgde bij een aantal motorrijders voor twijfel; wel of niet meerijden. Sommige hebben zich tot twee keer toe opgegeven om zich daarna ook weer af te melden. Op regen zit niemand te wachten…. een nat pak is niet leuk, maar m.n. het aspect veiligheid speelt dan een rol. Bij droog weer rijdt men toch een stuk zekerder.

Gelukkig was het ’s morgens om 11.00 uur droog en stonden er 23 motoren klaar voor vertrek richting natuurgebied ‘De Weerribben’. Binnendoor door Sleen, Oosterhesselen, (boswachterij) Gees, Drijber en langs de VAM- berg. Net als we de klinkerwegen bij Dwingeloo opdraaien begint het helaas te regenen. We rijden door en na een half uurtje is het gelukkig weer droog. Bij Wapserveen lijkt het zelfs helemaal niet geregend te hebben. Via Eesveen rijden we landgoed ‘De Eese’ op, waar we (met dank aan Rudy) kunnen genieten van koffie en broodjes. Terwijl de één een rondje loopt over het landgoed en een ander zijn jas laat drogen in het zonnetje, wordt deze pauze ook benut om de nodige motorervaringen van het afgelopen jaar met elkaar te delen.

Na zo’n drie kwartier wordt de tocht vervolgd, de A32 onderdoor en dan komt, na Oldemarkt, ‘De Weerribben’ in zicht. Voor motorvoertuigen is dit deel eenrichtingsverkeer. We komen hierbij door het gehucht ‘Nederland’ (ooit van gehoord?). Dan bereiken we via Baarlo, de oude IJsselmeerdijk. Deze dijk slingert door een prachtig landschap. Door het weer zijn er weinig fietsers en is het rustig op de dijk, dat zorgt ervoor dat het relaxed rijden is.

In Blokzijl kijken de mensen op het terras verschrikt op wanneer er 23 motoren voor het nodige lawaai zorgen in de smalle straatjes van dit havenstadje. Via Vollenhove, Sint Jansklooster en Belt-Schutsloot laten we ‘De Weerribben’ achter ons. Het volgende doel is natuurgebied ‘De Zwarte Dennen’. Ook een prachtige omgeving. De tweede stop is in ‘De Wijk”, even wat drinken én (letterlijk) bijtanken.

Elk jaar jaar is het streven om rond 17.00 uur terug te zijn op ‘de Brink’, om die reden zijn we na Echten de A28 opgereden en zijn we volgens planning op tijd terug in Noordbarge. De motortoertocht wordt, volgens traditie, afgesloten met patat en een snack van de Zandsteeg. We kijken terug op een geslaagde 23e toertocht Noordbarge!

Geert, Johan, Emile en Jan

Klik hier voor meer foto’s