Monumentaal Noordbarge, deel 1

Een nieuwe rubriek: Monumentaal Noordbarge, verzorgd door Jan P. de Vin, bestuurslid van de Historische Commissie Noordbarge.
In een aantal afleveringen neemt dhr. De Vin u mee langs gebouwen in Noordbarge die een historisch interessante, monumentale uitstraling hebben.

Monumentaal Noordbarge, deel I

Vaak wordt de vraag gesteld aan de Historische Commissie Noordbarge: “Zijn er ook monumenten in ons dorp?” Ja, zeker, op de gemeentelijke lijst van monumenten komen we ze tegen. We hebben ze voor u op een rij gezet met de daarbij behorende omschrijvingen.

Boerderij Garming Noordbargerstraat 88  – Cloeckshof

Enkele kenmerkende gegevens:

  • Opdrachtgever Geert Garming Noordbarge 1835 – 1908;
  • Bouwjaar 1901- aangebouwde ouderwoning rechterzijde 1916;
  • Hallenhuisboerderij opgetrokken in bruinrode baksteen op een grijze plint. Het pand wordt gedekt door een wolfdak met op het voorhuis een gemoffelde Lucas IJsbrandspan; het schuurgedeelte is rietgedekt. 
  • Het dak van het voorhuis is voorzien van twee gemetselde nokschoorstenen, een zinken dakgoot en een houten kroonlijst. De entree bestaat uit een dubbele houten paneeldeur met getoogd bovenlicht onder een cementboog waarvoor een gepleisterde stoep van twee treden. 
  • Aan weerszijden is een gevelsteen waarin bouwjaar en initialen van de opdrachtgevers. 
  • Het rieten dak van de schuur is voorzien van gietijzeren dakramen met aan de achterzijde een uilenbord met makelaar. 
  • Tegen de oostgevel is een rechthoekige ouderwoning aangebouwd, onder een plat dak met gemetselde, opengewerkte balustrade; hoek lisenen¹ van blokpleisterwerk; een dubbel staand venster met zesruits bovenlicht waarin geel gestructureerd glas onder latei en gemetselde segmentboog met gepleisterde aanzet en sluitsteen.

(¹Lisenen zijn in de bouwkunst verticale, iets uit de muur springende stroken zonder voetstuk of bekroning. Ze hebben een decoratieve functie: door het gebruik van lisenen wordt een muur in vlakken verdeeld.)