Monumentaal Noordbarge, deel 3

In dit derde deel van Monumentaal Noordbarge, een door Jan P. de Vin verzorgde rubriek, wordt u meegenomen naar de Oude Zuidbargerstraat 6. Het unieke van dit pand is dat het het enige Rijksmonument in Noordbarge is.

Woonhuis/winkel Oude Zuidbargerstraat 6

De opdrachtgever destijds was M.de Jong, rijwielhandelaar/elektriciteitswerken. Het bouwjaar is 1920. Het ontwerp is van H. Scholten in Noordbarge, die ook de aannemer was.

Het pand heeft de hoofdvorm van een kleine boerderij van het krimptype. Aan de achterzijde is een nieuwe houten schuur aangebouwd. De forse dakkapellen zijn van recentere datum. De aanbouw en dakkapellen zijn voor de Monumentenbescherming van ondergeschikt belang. De bescherming betreft het hoofdvolume zonder aanbouw en de oorspronkelijke detaillering van de gevels.

Het woonhuis/de winkel is opgetrokken in baksteen met een tasraam onder een met Friese pannen gedekt schilddak. Op de nokeinden staan schoorstenen. In het woongedeelte links overhoeks de winkel. De winkelpui is gevat in een gemetselde pilasterstelling met gepleisterde plint en architraaf. De grote etalageruit is uitgevoerd met een zesruits bovenlicht waarin twee gebogen roeden. Er zijn keramische raamdorpelstenen toegepast.

Centraal in de voorgevel is de toegang tot de winkel: een glasdeur met zesruits bovenlicht. Rechts van de winkelpui twee schuifvensters met zesruits bovenlicht.
Er is een dakkapel onder platdak met laaddeuren. In de kopgevel van de krimpdeur naar de werkplaats (zie foto 1960) zijn drie schuifvensters en een stalraam in de werkplaatsgevel.