Monumentaal Noordbarge, deel 2

Een nieuwe rubriek: Monumentaal Noordbarge, verzorgd door Jan P. de Vin, bestuurslid van de Historische Commissie Noordbarge. In een aantal afleveringen neemt dhr. De Vin u mee langs gebouwen in Noordbarge die een historisch interessante, monumentale uitstraling hebben.

Transformatorhuisje Noordbargerstraat

De opdrachtgever tot de bouw van het transformatorhuisje was indertijd de NV Maatschappij tot aanleg en exploitatie van laagspanningsnetten. Dit bedrijf is later overgegaan in EGD – Essent – Enexis.

Het bouwjaar is omstreeks 1930. Het transformatorhuisje is gebouwd in de Interbellumstijl. Deze bouwstijl verwijst naar de architectuur tussen de eerste en tweede wereldoorlog, het heeft kenmerken van de Amsterdamse school. Type en stijl zijn zeldzaam in Drenthe. In Groningen daarentegen kwam en komt de architectuur van de Amserdamse School veel voor, bijvoorbeeld de RSG in Ter Apel.

Bouwkundige informatie

Het transformatorhuisje, geplaatst op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in rood/bruine metselklinkers op trasraam van rood/blauw/zwart genuanceerde metselklinkers, onder een halfsteens rollaag. Het huisje wordt gedekt door een diepliggend plat dak; met een uitkragende fries van verticaal metselwerk. De hoeken zijn voorzien van horizontale vertandingen. Er zijn twee stalen hemelwaterafvoeren, een niet-originele aluminium daktrim en gegolfde loodslabben.
De entree bestaat uit enkele en dubbele ijzeren deuren aan de zuid- en westzijde onder een rollaag met natuurstenen onderdorpel. Aan de zuid (straat) zijde is een betonnen stoep, aan de westzijde een stoep van metselklinkers.
In de west- en zuidgevel zijn dichtgemetselde staande vensters met een gemetselde lekdorpel onder een strekkenlaag. In de noordgevel is een metalen ventilatierooster met gemetselde lekdorpel.

Aanrijding

In 2015 is door een aanrijding grote schade aangericht. Deze is op bijzonder vakkundige wijze hersteld.

1 gedachte over “Monumentaal Noordbarge, deel 2”

Reacties zijn gesloten.