Mobiele bioscoop in Noordbarge

Mobiele bioscoop in Noordbarge (CBK Emmen € 3,-)

Lekker naar de bioscoop om de hoek, leuk hoor. Niet meer helemaal naar Kinepolis om een film op groot doek te zien, maar vlakbij, in het CBK-gebouw in De Fabriek. Enige nadeel misschien: het zijn films over kunst. Vanavond, elf oktober, draait er een film over de Duitse kunstenaar Gerhard Richter. Er staan zo’n veertig stoelen klaar. Naast Filmhuismedewerkers en CBK-werkers zo’n dertig bezoekers. Iedereen wordt met koffie of thee ontvangen.

Bioscoop op locatie

Locacinema heet de service van Stichting Filmhuis Emmen. Filmhuis Emmen presenteert gewoonlijk haar ‘goede, leuke, verantwoorde en gekke’ films in Kinepolis. Voor scholen, zorginstellingen, bedrijven èn het CBK Emmen brengen ze een bioscoop naar de gewenste locatie.

Brede blokkwast

In de (Engels ondertitelde) film ‘Painting’ over Richter zien we de bescheiden kunstenaar aan het werk met abstract werk. Dat gaat ongeveer zo: in een strakwitte bedrijfsruimte staan grote werktafels klaar. Assistenten bereiden alles voor, ze filteren de verf zodat er geen klontjes meer in zitten. Dan komt de schilder met een brede blokkwast en zet een stuk of vijf kleuren op het doek. Kost zo’n twee uurtjes. Hij doet twee of vier doeken tegelijk, elk zo’n 150 cm bij 150 cm.

Stucadoorsplank

Na een rust pakt hij een soort stucadoorsplank, doet daar weer een flinke laag verf op en strijkt die plank dan over het doek. Op deze manier wordt de eerste kleurenlaag bedekt en ontstaan er interessante kleurencomposities, lijntjes, vlekken en wat niet. De kunst hierbij is: op tijd stoppen met nieuwe lagen verf opbrengen; alles dichtsmeren zodat het egaal wordt is geen kunst. De meester kijkt geregeld even op afstand door zijn oogharen om te zien of het wat is. In de grote kunstcentra in Londen, Parijs en New York zijn ze er gek op.